Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Máte už vypracované daňové priznanie? Čo by ste mali vedieť?

Datum: 01.03.2018

Marec sa závratne blíži a pre všetky podnikateľské subjekty to znamená jedno. Odovzdať daňové priznanie a zaplatiť daň. Platí to však naozaj pre všetkých? A ako si vypracovať daňové priznanie tak, aby ste neodviedli štátu viac, než skutočne musíte?

Šibeničný termín

Základným termínom pre podanie a zaplatenie daňového priznania je posledný marec (v tento rok to vychádza na víkend). Odporúčame začať daňové priznanie riešiť ešte vo februári. Účtovníčky sú v tomto období vyťažené a môže sa vám stať, že žiadnu nenájdete. Vyplniť si daňové priznanie zvládnete aj sami, no potrebujete na to dostatok času.

Odpočítateľné položky

Čo všetko si môžete odpočítať pre zníženie základu dane? Na to sa spýtajte vašej účtovníčky. Okrem platieb odvádzaných do sociálnej a zdravotnej poisťovne a nákladov to môže byť napríklad aj nezamestnaná manželka/manžel, ale napríklad aj dieťa. Tieto položky vám dokážu ušetriť aj stovky eur.

Čo sa viac oplatí?

60 % paušálne náklady platia od tohto roka, čo znamená, že živnostníkom sa konečne začne dariť. Pri niektorých odpočítateľných položkách sa vám ľahko môže stať, že vám vyjde úplne smiešna daň. Ak sa vám chce naháňať bločky, môžete si náklady písať aj sami.

Požiadajte o posunutie

Ak ste živnostníkom prvý rok, môžete si posunúť daňové priznanie o tri mesiace. V princípe tak začnete platiť sociálku o 3 mesiace neskôr a ušetríte aj 500 eur. Ak ste mali príjmy zo zahraničia, môžete si požiadať o posunutie až o 6 mesiacov. Aj takéto tipy spadajú pod daňovú optimalizáciu.

Keď vám už živnosť nestačí

Vždy máte možnosť založiť si popri živnosti s.r.o.čku. Tá ponúka rôzne širšie možnosti daňovej optimalizácie a často sa oplatí viac ako živnosť. Ak máte záujem o založenie živnosti, nezabudnite to poriadne odkomunikovať s profesionálmi.

Čítané: 4264 x