Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Spravujte svoje financie z pohodlia domova

Datum: 29.08.2018

Mať peniaze uložené v banke znamená pre mnohých z nás istotu, že je o naše finančné prostriedky postarané a máme o nich dokonalý prehľad. Pre mnohých ľudí predstavuje uloženie peňazí na účet v banke lepší spôsob hospodárenia, ako keby ich mali odložené doma „pod vankúšom“. Dnes banky vedia peniaze zúročiť, a vy tak môžete na nich zarábať. Ide to len pri konkrétnych bankových produktoch, bežné účty na to určené nie sú. No aj tie majú svoje benefity a v procese zdokonaľovania finančného sveta prešli určitými zmenami.

V ponuke sú kontá

Veľa ľudí ani dnes naplno nevyužíva výhody, ktoré banky ponúkajú v rámci bežných účtov. Výber z bankomatu či platba kartou je každodenná rutina a s ostatnými benefitmi, ktoré bežné účty ponúkajú, sa v praxi nestretli.

V prvom rade si musíme uvedomiť, že pojem účet už v súčasnosti nahrádza označenie konto. Dôvodom je fakt, že dnes banky neponúkajú samostatný účet, ale balíky služieb, ktoré k účtu dostávate zdarma alebo za zvýhodnené ceny. Čo sa týka konkrétnych služieb, ide predovšetkým o poskytnutie platobnej karty, zvýhodnené úrokovanie alebo nespoplatnené výbery z bankomatov. Služieb, ktoré banky v ponuke majú, je viacero, každá disponuje inými. Ako žiadateľ o bežný účet by ste sa mali naplno zaujímať o benefity, ktoré sú spojené s vaším účtom. V konečnom dôsledku ich budete využívať predsa vy.

Výhody môžete získať za určitých podmienok

Platiť v obchode platobnou kartou bezkontaktne alebo použitím PIN je dnes úplne bežnou vecou. Banky v snahe získať klientov ponúkajú zadarmo k účtom karty, niekde si sami môžete navrhnúť samotný dizajn. Platby kartou vám môžu takisto priniesť určité výhody. V niektorých bankách za určitý počet platieb kartou môžete na konci mesiaca získať nejaké peniaze. Musíte si však dávať pozor na samotné podmienky, s ktorými sa oboznamujete pred uzatvorením účtu. Niekde na to, aby ste mali účet vedený zadarmo, budete potrebovať vykonať určitý počet platieb kartou alebo vykonať inú transakciu. Ak podmienky nesplníte, za vedenie účtu budete musieť platiť.

Za účet platiť nemusíte

Vedenie účtu zdarma vám môže ušetriť nemalé peniaze. Niekedy k tomuto benefitu postačuje, ak vykonáte istý počet výberov z bankomatu. Účet bez poplatkov spokojne môže byť reálny aj pre vás, dôležité je, aby ste vedeli, za akých podmienok ho môžete získať.

Spravujte svoje financie

Niektorí ľudia si vedia mesačne odložiť istú finančnú čiastku, iní všetko minú do posledného eura. Niektorí si vedia svoje príjmy a výdavky korigovať, iným by pomohlo, ak by mali stále k dispozícii nejakého pomocníka.

S takou možnosťou prišla na trh mBank, v ktorej produktoch sa objavuje služba správca financií. Už z názvu vyplýva, že táto funkcia vám pomôže spravovať vaše peniaze a vďaka internetbankingu, ktorý dnes ponúka takmer každá banka, ju budete mať k dispozícii 24 hodín, 7 dní v týždni. Neustály prístup k vašim financiám vám umožní korigovať nielen vaše výdavky, ale aj príjmy.

Rozpočet si môžete rozdeliť do rôznych kategórií

Táto služba v sebe ukrýva možnosť plánovania vášho rozpočtu na mesiac alebo na celý nasledujúci rok. Jednoducho si môžete nastaviť, koľko plánujete minúť. Vaše výdavky si môžete rozdeliť do rôznych skupín, ako napríklad drogéria, potraviny či platby za bývanie. Je to na vás. Pre každú skupinu si môžete nastaviť plánovaný rozpočet. Ak ho prekročíte, systém vás na to upozorní. A yy tak budete vedieť, kde míňate najviac peňazí.

Majte prehľad o všetkých účtoch na jednom mieste

Ak vlastníte niekoľko účtov, táto služba vám umožní plánovať si a spravovať rozpočet súhrnne pre všetky naraz. Budete mať všetky vaše účty pekne v poriadku a stále k dispozícii.

Systém vám umožní vrátiť sa k minulým platbám

Všetky vaše platby či transakcie si nahadzujete do vami vytvorených skupín či kategórií, ktoré si sami označujete. K týmto platbám sa môžete vrátiť, jednoducho si ich nájdete pomocou zadania názvu platby do hľadania. Je to tzv. šepkár, ktorý vám dovolí vrátiť sa k platbám spred mesiacov. Môžete sa vrátiť až k transakciám spred roka.

Prehľadné grafické znázornenia

Všetky vaše jednotlivé rozpočty sa vám zobrazujú v grafoch alebo tabuľkách. Grafické znázornenia vám pekne ukážu, či ste svoj rozpočet prekročili alebo ešte máte rezervu. Tabuľky vám prezradia, aké sú vaše príjmy a výdavky. Podľa tohto si môžete plánovať celý mesiac. Máte denne prehľad o vašich peniazoch a môžete dopĺňať transakcie do vášho rozpočtu.

Využite správcu financií naplno

Čo všetko bude obsahovať váš správca financií, záleží len na vás. Možností, ktoré ponúka, je niekoľko. Na internete si nájdete aj tutoriály, ako s ním môžete pracovať tak, aby ste ho využívali naplno.

Táto služba k bežnému účtu je nesporne výhodou, ktorú treba využiť. Pre mnohých sa stane bežnou súčasťou spravovania peňazí a bez nej si nedovolia utratiť ani euro navyše. A určite ide o pomôcku pre tých, čo sa vo svojich financiách neraz strácajú.


 

Čítané: 3883 x