Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Zlato ako ideálna investícia do nepohody – Čechov zachvátila zlatá horúčka

Datum: 28.07.2020

Česi sa učia existovať v dobe investičnej neistoty. Investujú do zlata a trh zaznamenáva rekordné nákupy zlatých zliatkov.

 

Dôvodom zlatej horúčky v Čechách je rastúca cena zlata. Tá totiž rastie až šokujúcou rýchlosťou a prekvapuje dokonca i odborníkov na investovanie. Dôvodom je predovšetkým neistota v dobe koronavírusu pokiaľ ide o ostatné investície. Zlato sa ukázalo byť stávkou na istotu.

Ak dnes investovať, tak do zlata

Je to dobrá rada aj pre nás, Slovákov. Zlato je dnes obľúbeným prostriedkom, ako si uchovať hodnotu majetku bez rizika. Súčasne sa stalo nástrojom pre výhodné zúročenie úspor. Ako príklad poslúži porovnanie ceny zlata spred desiatich rokov. Kto svoje úspory v roku 2010 investoval do nákupu kilogramovej zlatej tehly (nákup k 27. 7. 2010 činil 29 635 €), ten na tom za 10 rokov zarobil takmer dvojnásobok. K 27. 7. 2020 bola totiž predajná cena kilogramu zlata 54 964 € a vzhľadom k záujmu o zlato u niektorých obchodníkov dokonca až o 1000 € viac. Včera prekonalo zlato hodnotu 1945 USD za jednu uncu.

Česi vo výhode

Veľkou výhodou Čechov je stabilne silná koruna. Aj to zlacňuje nákup zlata. Lenže pokles hodnoty CZK sa už predpokladá, a tak sa Česi snažia nakúpiť zlato čo najrýchlejšie. Oslabenie koruny o 1 CZK by okamžite zdražilo nákup zlata. U 1kg zlatej tehly by šlo o 2000 €. S nákupmi aj preto začala už aj Česká národná banka, ktorá bola až doposiaľ zdržanlivou.

Nákup zlata sa oplatí aj nám, Slovákom

Aj keď nám chýba výhoda silnej českej koruny, aj pre nás je zlato dnes tou najlepšou investíciou. Jeho cena bude podľa odborníkov ešte ďalej rásť, a preto odporúčajú nákup investičného zlata. Tým sú zlaté zliatky (nazývané tiež zlaté tehly) a zlaté investičné mince (pozor, nejde o tie numismatické). Aktuálnu cenu zlata môžete sledovať na stránkach www.zlate-mince.cz. Ide o web tradičného českého dodávateľa zlatých zliatkov a mincí. Zlato zaobstaráte aj na Slovensku, priamo v Bratislave, v predajni na Dunajskej ulici č. 68. Mincovna tu predáva švajčiarske zlaté zliatky.

Čítané: 3437 x