Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Nenechávajte optimalizáciu daní na poslednú chvíľu

Datum: 10.11.2022

Optimalizácia daní je komplexný proces, ktorý zahŕňa metódy, postupy a nástroje legálneho zníženia daňového zaťaženia ako pre právnické, tak aj fyzické osoby.

Nenechávajte optimalizáciu daní na poslednú chvíľu

Rovnako ako väčšina iných riešení v oblasti biznisu,  aj daňová optimalizácia vyžaduje správne načasovanie a vhodný postup. Koniec kalendárneho roku 2022 sa blíži, preto je dobré začať s prípravou na marcové podanie daňového priznania už teraz.

Samotná snaha o minimalizáciu výšky zaplatených daní  je opodstatneným zámerom každého subjektu povinného platiť dane. Účelom daňovej optimalizácie je tak platiť čo najnižšiu daň akú zákon povoľuje. Je dôležité si uvedomiť mechanizmy a zákony, ktoré v predmetnom podnikateľskom prostredí platia, ako zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, v záujme pozitívneho výsledku. V prípade komplexného procesu, akým je daňová optimalizácia, je vhodné sa zveriť do rúk skúseného daňového poradcu, ktorý zabezpečí, že daňová kontrola len potvrdí správnosť výsledku daňovej optimalizácie.

Proces optimalizácie je vhodné začať už teraz, kým je čas do podania daňové priznania dostatočný. Rovnako tak je škála možností optimalizácie do konca kalendárneho roka širšia. Pred koncom roka je vhodné myslieť na úhradu záväzkov, superodpočet nákladov na výskum a vývoj či oslobodenie príjmu z predaja obchodného podielu predávajúceho a ďalšie možnosti legálnej optimalizácie.

Náklady na daňovú optimalizáciu sú zanedbateľné v porovnaní s prostriedkami ktoré sa jej využitím dajú ušetriť. Rovnako ako outsourcing účtovných služieb, tak aj proces daňovej optimalizácie je vhodné zveriť do rúk renomovaných a skúsených daňových poradcov. Ak daňového poradcu  ešte nemáte tak môžete nejakého skúsiť nájsť aj na internete. Ak ste z Bratislavy, zadajte do vyhľadávača výraz daňový poradca Bratislava. Následne si môžete dohodnúť stretnutie s niekoľkými z nich.

Daňové priznanie a optimalizácia daní sú úzko späté. Lehota podania daňového priznania, 31. marec 2023, sa blíži a pred koncom kalendárneho roka je ideálny čas na prípravu. Ak sa nevenujete účtovníctvu profesionálne, je využitie externých účtovných firiem nevyhnutné. Prehľadnosť a presnosť celého procesu je zárukou, že proces podania daňového priznania Finančnej správe prebehne bez zbytočného zdržovania a chýb. Ďalšou pridanou hodnotou je oslobodenie sa od myšlienok spojených s daňovým priznaním. Daný servis je v súčasnej dobe dostupný za frakciu hodnoty, ktorú je možné týmto procesom ušetriť. Ako zistíte koľko účtovníctvo stojí? Opäť to môžete vygúgliť, napríklad cez výraz: účtovníctvo cenník.

Daňová optimalizácia je umným riešením ako ušetriť na správnom mieste. Úspech procesu je v tomto prípade podmienený dostatočne včasnou prípravou a profesionálnym spracovaním.

Čítané: 2911 x