Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Čo sú akcie a akciový trh?

Datum: 29.11.2022

Pravdepodobne ste už niekedy počuli o investovaní do akcií a možno ste sa v duchu spýtali, čo to tá akcia vlastne je. V tomto článku si to vysvetlíme.

Čo sú akcie a akciový trh?

Takže čo je akcia? Akcia je cenný papier vydávaný akciovou spoločnosťou a tento cenný papier predstavuje čiastkové vlastníctvo tejto spoločnosti. Aby firma pre svoju činnosť získala kapitál, emituje akcie, pričom investor, ktorý akciu kúpi (akcionár), tým nadobúda právo podieľať sa na zisku spoločnosti.

Ilustračný príklad: akciová spoločnosť vydá 100 akcií v hodnote 20 €. Veríme, že táto spoločnosť bude prosperovať, preto nakúpime 20 akcií v hodnote 400 €. Znamená to, že vlastníme 20 % akcií tejto firmy.

Akcie je možné nakúpiť alebo predať súkromne, prípadne na akciovom trhu (na burze cenných papierov). Medzi najznámejšie akciové trhy, resp. burzy, patrí newyorská NYSE (New York Stock Exchange). Prvým akciovým trhom bola Londýnska burza cenných papierov , ktorá vznikla v roku 1773 v kaviarni, v ktorej sa obchodníci stretávali pri výmene akcií. Burza NYSE v New Yorku bola založená v roku 1792. Hoci nie je prvou na americkej pôde (prvou bola Philadelphia Stock Exchange), burza NYSE sa rýchlo rozrástla a stala sa dominantnou burzou v Spojených štátoch. 

Akciový trh slúži dvom dôležitým účelom. Prvým je poskytnúť spoločnostiam kapitál, ktorý môžu použiť na financovanie a rozširovanie svojho podnikania. Tým druhým účelom je poskytnúť investorom, tým, ktorí nakupujú akcie, možnosť podieľať sa na ziskoch akciových spoločností. Investori môžu z nákupu akcií profitovať dvomi spôsobmi: niektoré spoločnosti pravidelne vyplácajú akcionárom dividendy. Ako uvádza portál Investopedia, dividenda je rozdelenie zisku spoločnosti jej akcionárom a určuje ju predstavenstvo spoločnosti.

Investor môže profitovať aj z toho, že akcie predá za vyššiu cenu, než za akú ich nakúpil. Ilustrujme si zjednodušený príklad: investor kúpi 15 akcií po 100€. Ich cena sa za 2 roky zvýši na 145 € a investor sa ich rozhodne za túto cenu predať. Nakúpil ich teda za 1500 € (15 akcií x 100€), ale predal ich za 2175 € (15 akcií x 145€). Cena akcií ale môže aj klesať a ak ich investor predá za nižšiu cenu, ako ich nakúpil, výsledkom je strata. Vždy treba myslieť na riziko, ktoré sa s investovaním do akcií spája.

Ceny akcií stúpajú alebo klesajú na základe ponuky a dopytu. Keď je viac kupujúcich ako predávajúcich, ceny akcií sú poháňané nahor, a keď je viac predajcov, ceny sú stlačené nižšie. 

S akciami a akciovým trhom sa veľmi často spája pojem IPO. Keď súkromná spoločnosť prichádza na akciový trh a prvýkrát verejne ponúka svoje akcie, hovoríme o tzv. verejnej prvotnej ponuke akcií (Initial Public Offering). IPO je označenie pre prvotnú verejnú ponuku akcií, čiže moment, keď firma emituje svoje akcie a ponúka ich verejnosti. Pozri viac tu: Ako funguje IPO

Na záver pripomeňme, že aj na tomto finančnom trhu pôsobí viacero hráčov. Veľké investičné banky firmám zabezpečujú spomínanú prvotnú verejnú ponuku akcií. Akcie ponúkané v rámci IPO najčastejšie nakupujú veľkí inštitucionálni investori, ako sú penzijné fondy alebo správcovia podielových fondov. Najmä veľké fondy a hedžoví manažéri patria k dôležitým účastníkom tohto trhu, pretože nakupujú a predávajú veľké množstvá akcií.

Čítané: 2512 x