Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Dane z predaja nehnuteľností

Datum: 16.02.2011

Daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti je povinný platiť každý občan a podnikateľský subjekt vlastniaci pozemok, stavbu, byt alebo nebytový priestor v prípade predaja nehnuteľnosti tretej osobe.

Podľa starej legislatívy sa pri predaji nehnuteľnosti platila iba daň z príjmu, a to z rozdielu predajnej ceny nehnuteľnosti a nadobúdacej hodnoty. Doteraz existovali aj výnimky, ktoré zbavovali od daňovej povinnosti ľudí, ktorí vlastnili nehnuteľnosť viac ako 5 rokov alebo mali na adrese nehnuteľnosti trvalý pobyt minimálne 2 roky. Lehota na vznik daňovej povinnosti vzniká, ak došlo k uzatvoreniu Zmluvy o budúcej kúpe, alebo riadnej Kúpnej zmluvy a nie až keď došlo k povoleniu vkladu vlastníckeho práva.

 

Daňové priznanie k tejto dani sa podáva iba ak nastane rozhodujúca zmena vo vlastníctve.

 

Minulý rok v lete ministerstvo financií avizovalo i zmenu o daňovej povinnosti, ktorá sa ale, podľa slov Petra Balogha z realitnej kancelárie Negotiant, nakoniec zatiaľ nenaplnila. Nová novela mala zrušiť oslobodenie od platenia dane z príjmov z predaja nehnuteľnosti u ľudí s trvalým pobytom predávajúceho 2 roky v danej nehnuteľnosti. To, že systém zostal nezmenený Peter Balogh víta, pretože v prípade zmeny by sa podľa neho občania snažili túto  povinnosť obísť a by v konečnom dôsledku nepriniesla požadovaný efekt.

 

Z minulosti známa existujúca daň z prevodu nehnuteľnosti, ktorá sa uhrádzala pri každom prevode vlastníckeho práva sa ukázala tiež ako neefektívna a bola takisto zrušená.

 

Čítané: 798 x