Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Lesy ČR tender, pod paľbou politikov aj ekológov

Datum: 04.03.2011

Lesy ČR sa v priebehu minulého roka ocitli pod paľbou politikov, médií aj širokej verejnosti. Najmä v prvej polovici roku 2010 Lesy ČR museli čeliť silnému politickému tlaku. Lesy ČR tender sa tak stal témou číslo jeden v predvolebnom boji. Aj úrad pre ochranu hospodárskej súťaže odporučil obstarávateľovi zmeny v dokumentácii. Pod nátlakom týchto okolností Lesy ČR v máji zrušili pôvodne plánované desaťročné tendre a nové vypísali v júni.

Tento krok uvítalo aj ekologické Hnutie Dúha, ktoré bolo veľkým kritikom prvých tenderov. Uvítali najmä zmeny vo vypisovaní Lesy ČR tender na kratší čas a menšie plochy. Celý systém bol politikmi aj aktivistami označený ako nepriehľadný a pre štát ekonomicky veľmi nevýhodný.

Zmeny boli úspešné, pretože Lesy ČR tender pokračujú aj v roku 2011. V súčasnosti sa finišuje s uzatváraním zmlúv s konkrétnymi firmami. Dianie okolo tendrov je v ČR však nie je stále pokojné. O zákazky sa uchádzalo 67 drevospracujúcich firiem, ale už sa vyskytli aj protesty u antimonopolného úradu. Lesy ČR sa bránia, že výberové konanie bolo vypísané správne. Ako sa celá situácia vyvinie uvidíme až po rozhodnutí antimonopolného úradu.

Čítané: 911 x