Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Faktúra cez internet ušetrí množstvo času a peňazí

Datum: 09.03.2011

Elektronická faktúra ponúka jednoduchú, rýchlu a bezpečnú alternatívu

Každý podnikateľ, či už prevádzkovateľ živnosti alebo majiteľ veľkej spoločnosti, sa pravidelne stretáva s vystavovaním faktúr. Donedávna sme museli pripravenú faktúru vytlačiť, podpísať, vložiť do vypísanej obálky a zaslať na adresu odberateľa. Dnes však už môžete šetriť čas i peniaze a zbaviť sa papierových faktúr a kopy obálok. Nástáva revolúcia v moderných technológiách, ktorá urýchli a zjednoduší faktúrovanie. Elektronická faktúra nieje vo svete žiadnou novinkou. Na Slovensko ju prináša spoločnosť Ardaco, a.s. , ktorá hovorí o elektronickej faktúre ako o mimoriadne obľúbenej vo svete, vďaka znižovaniu nákladov firiem až do výšky 5000 € ročne.

Elektronická faktúra umožňuje rýchle a spoľahlivé odosielanie faktúr prostredníctvom internetu, elektronickej pošty alebo virtuálnej privátnej siete. Ušetríme vďaka nej nielen množstvo času, ale znížením nákladov na tlač a rozosielanie aj množstvo financií. Nemusíme sa už viac trápiť množstvom papierov a obálok a zisťovať otváracie hodiny najbližšej pobočky pošty. Potešujúce je aj to, že využívaním elektronických faktúr chránime životné prostredie.

Predstava zasielania faktúry prostredníctvom internetu môže vzbudzovať pochybnosti o bezpečnosti. Nemusíme sa však ničoho obávať. Elektronické faktúry sú chránené elektronickým podpisom, ktorý zabezpečí dôveryhodnosť odosielateľa faktúry a integritu údajov. Zatiaľčo si pri papierovej faktúre nemôžeme byť nikdy stopercentne istí, či v nej neboli pozmenené údaje, alebo dokonca zneužitý podpis, pri elektronickej faktúre sa nemusíme báť zmien, ktoré by sme nemali pod kontrolou.

Zasielanie faktúr v elektronickej forme nie je zložité, práve naopak, je to riešenie, ktoré nám zjednoduší prácu a šetrí náš čas. Vďaka softvérovej aplikácii QSign eInovice od spoločnosti Ardaco môžeme podpisovať elektronické faktúry vo formáte PDF elektronickým podpisom, ktorý je v súlade s uznávanými medzinárodnými štandardmi. Aplikáciou QSign eInvoice je možné podpísať PDF dokument, ktorý vytvoríme akýmkoľvek softvérom. Podpísané faktúry môžeme následne overiť pomocou bežných produktov pre zobrazovanie PDF ako je napríklad Adobe Acrobat Reader alebo Foxit Reader.

Elektronická faktúra je 100% akceptovaným dokladom a obsahuje všetky nevyhnutné legislatívne náležitosti daňového dokladu. V rámci legislatívy SR je používanie elektronických faktúr umožnené na základe oznámenia Ministerstva financií SR č. MF/11886/2010-73 pre platiteľov dane z pridanej hodnoty k elektronickej výmene údajov podľa § 75 ods. 6 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov. Zasielanie faktúr v elektronickej forme je v súčasnosti umožnené vo väčšine krajín Európskej únie. Elektronická faktúra je doklad, ktorý plnohodnotne nahradí našu doteraz používanú papierovú faktúru a ponúkne nám jednoduchú, rýchlu, bezpečnú a ekologickú alternatívu. V prvom rade nám však ušetrí čas a peniaze, ktoré vieme využiť efektívnejšie.

Čítané: 742 x