Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Led žiarovky, ich využitie a recyklácia klasických žiaroviek

Datum: 17.11.2014

Dnes nájdete široký výber led žiaroviek s rôznymi závitmi (GU10, E27, E14, MR16, G9,..), led pásy (biele led pásiky, farebné led pásiky, RGB led pásiky (viacfarebné),...),led auto žiarovky, led trubice, led reflektory, stmievače a podhľadové bodové svietidlá. Je vhodné použiť ich všade tam , kde svietite v priemere viac ako 2 hodiny denne.

Dnes si povieme aký význam majú led žiarovky, ako môžte ušetriť použitím tejto technológie a taktiež čo s vašimi starými žiarovkami.

Takže na začiatok aký význam majú LED žiarovky?

Led žiarovky sú moderná technológia, ktorá šetrí energiu. SMD LED žiarovky majú 50-krát dlhšiu životnosť ako klasické žiarovky. Led žiarovky premieňajú 95% energie na svetlo, klasické žiarovky iba 3-5%. Zvyšok energie premieňajú klasické žiarovky na teplo, čo je pre svietenie neefektívne. Kúpou led žiaroviek sa znížia Vaše náklady na svietenie o 90%.

V praxi sa dá využitím tejto modernej LED technológie ušetriť nemalé peniaze.

Ak si zoberieme také 40W klasické žiarovky v porovnaní s 5W led žiarovkami. Oba typy dosahujú takmer rovnakú svietivosť asi 450 lumenov. To znamená že pre rovnaký výsledok spálite takmer 10 krát menej energie. Ak vaše náklady na elektrinu tvorí svietenie vo všeobecnosti asi 30%, priemerne je to u slováka asi 40 €. S led žiarovkami by to reálne bolo teda asi 4 €. Predstavte si že ušetríte 36 €  za mesiac. Ročne teda ušetríte asi 430 € za čo si môžte dopriať dovolenku pri mori.

Veľa ludí mení pre túto úsporu všetky staré žiarovky za nové led žiarovky. Nevedia však, že staré žiarovky by nemali vyhadzovať svojvolne do koša ale zaslať ich firmám ktoré zabezpačia profesionálnu recykláciu a dokonca vám zaplatia aj za staré poškodené a nefunkčné žiarovky takzvané šrotovné asi 20 centov.

Tak čo ? Vymeníte aj vy vaše žiarovky za LEDky ?

Čítané: 5200 x