Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Ako si vybrať koncovky a konektory

Datum: 09.04.2020

Určite každý z nás už zažil situáciu, že sa vám niečo pokazilo. Následne je potrebné chýbajúci diel nahradiť alebo vymeniť. Často krát, ale nevieme presne, aký typ napríklad koncovky alebo konektora si vybrať a kde si ho ľahko kúpiť. 

Práve preto vám radi povieme na čo sa pozerať pri výbere a kúpe rôznych koncoviek, koncoviek na káble, rôznych konektorov a konektorov na autokáble a typy konektorov. 

Koncovka vidlicovitá

Prvé na čo sa pozrieme sú koncovky vidlicovité. Aká je ich charakteristika, povieme si ich základné parametre aj to na čo sa používajú.

Ako už ich názov napovedá, vidlicové koncovky majú tvar vidiel. Koncovky vidlicovité môžu mať rôzne prierezy vodiča aj vnútorný priemer oka. Keď sa pozrime na prierezy vodiča tak tie sa pohybujú u niektorých vidlicových koncoviek od 1.04...2.63 mm2 alebo u iných vidlicových koncoviek je prierez vodiča 0.25...1.65 mm2. Čo sa týka vnútorného priemeru oka tak ten je v mnohých prípadoch 3.2 mm.

Tieto koncovky sa mechanicky montujú na rôzne káble. A elektrická montáž sa uskutočňuje cez kripovanie. Verzia koncovky je v niektorých typoch koncoviek izolovaná alebo neizolovaná. Hľadáte typy konektorov? Tu ste správne. Ďalšie a iné typy konektorov.

Plechové koncovky

Okrem vidlicových koncoviek si môžete vybrať aj ploché koncovky. Od vidlicových koncoviek sa líšia svojim tvarom. Tieto koncovky sa vyrábajú z ocele majú plochý tvar.

Plieškové koncovky 

Medzi ďalšie typy koncoviek patria aj plieškové koncovky, ktoré sa vyrábajú z mosadze a povrch kontaktu je pocínovaný. Táto verzia je taktiež neizolovaná. 

Ihlové koncovky

Pozrime sa a vysvetlime si ešte jeden typ koncoviek, ktorým sú ihlové koncovky. Čo sa týka priemeru a dĺžky týchto koncoviek tak niektoré koncovky majú priemer 1.8 mm a dĺžku 6.7 mm zatiaľ čo iné môžu mať priemer aj 2.6 mm a dĺžku 10 mm. V tomto prípade je verzia koncovky izolovaná. 

Koncovky na reproduktorové káble

Hľadáte niečo konkrétnejšie? Čo takto kvalitné koncovky na reproduktorové káble. Ide o typ konektorov, ktoré sa používajú na uchytenie kábla reproduktora. Ide o typ konektoru, ktorým je svorka a mechanicky sa tieto konektory primontujú na panel priskrutkovaním. 

Konektory na autokáble

Prejdime teraz na inú kategóriu, ktorou sú konektory na autokáble, ktoré patria medzi ďalšie typy konektorov. Teraz niečo pre milovníkov auto moto. Hľadáte nejaké kvalitné konektory na autokáble a neviete si vybrať? Konektory na autokáble sa líšia v závislosti od toho, na čo potrebujte a kam potrebujete daný konektor umiestniť. Na výber máte taktiež z veľkého množstva konektorov na autokáble, ktoré majú rôzne tvary a sú vyrobené z rôznych materiálov. Ak si nebudete dať vedieť rady, pri každom konektore nájdete aj príručku s parametrami a vlastnosťami daného konektora.

 

Čítané: 3243 x