Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Ako na nočné videnie v ťažšie prístupných priestranstvách?

Datum: 23.08.2022

Noc má svoju moc, čo sa u ľudí prejavuje zhoršeným videním, resp. orientovaním sa na tmavých miestach. Ako zosilniť nočné svetlo natoľko, že sa pre ľudský zrak stane dobre rozpoznateľným? Slúži na to špeciálne navrhnutá optika, ktorá dokáže pracovať so zostatkovým svetlom. 

nočné videnie

Špecifiká nočného videnia

Nočné videnie sa vo veľkej miere využíva v poľovníctve, v špionážnej praxi alebo pri bezpečnom zaistení exteriéru. Keďže ľudské oko nemá schopnosť zostatkové svetlo samo zosilniť, detekujú sa iné vonkajšie vlastnosti na skvalitnenie obrazu.

V praxi je zaužívané spájať nočné videnie s termovíziou, pričom obe fungujú na podobnom princípe. Hlavnou funkciou termovíznej kamery je rozpoznávať teplo cieleného objektu a vytvárať dostatočne jasný obraz. Oproti tomu, nočné videnie pracuje aj s okolitými zdrojmi svetla alebo s technicky upraveným infračerveným prísvitom. Pri tomto type je však otázne, ako si sprístupňovať videnie počas zníženej viditeľnosti alebo vo veľmi prašnom prostredí.

Vplyv úrovne svetla na výsledný obraz

Nielen nedostatok svetla dokáže negatívne ovplyvniť výsledný obraz. Problémom môže byť aj jeho nadbytok - obraz bude v takom prípade preexponovaný, tzn. vyblednutý či príliš jasný. Preto nočné videnie zostáva nočným a nevyhľadávame ho pri práci na úrovni denného svetla bez ohľadu na to, či využívame digitálnu technológiu alebo prístroje s elektrooptickým meničom pre hospodárenie so zvyškovým svetlom. 

Kvalitné fotopasce

V nočnom exteriéri si môžeme zefektívniť videnie účinnými fotopascami. Slúžia na lepšie zaznamenanie pohybu pomocou prisvietenia cez technológiu infračerveného žiarenia. Pri odhalení pohybu musia byť pre každý cielený objekt (zver, zlodejov, pytliakov) neviditeľné, no ich funkčné vlastnosti rozlišujeme aj podľa dosahu. O svojich kvalitách ďalej presviedča fotopasca s neviditeľným bleskom, a to rozlíšením pohybu za akéhokoľvek počasia, pri vysokej odolnosti voči vode, prachu a poveternostným zmenám.

Odhalenie pohybu je jednou stránkou fotopascí, upozornenie naň druhou. Sortiment sa rozšíril aj o veľmi praktické fotopasce s GSM modulom, vďaka ktorým okamžite získavate MMS správu (snímok) o dianí na stráženom mieste.

Využitie fotopasce sa stráženie pozemku

Zatiaľ, čo stredobodom pozornosti pre pytliakov je lesná zver, pre zlodejov obytné, chovateľské či pestovateľské priestranstvá našich udržiavaných záhrad. Na zabezpečovacích systémoch preto nešetríme a s veľkou ochotou vyhľadávame možnosti využívania fotopascí a iných kamerových systémov na stráženie pozemkov. Pozor však na platnú legislatívu a zákon o ochrane osobných údajov - akékoľvek kamerové zariadenie môže snímať iba vašu nehnuteľnosť, nie verejné priestranstvo, napr. ulicu a susedné domy. Takéto využitie je v rozpore so zákonom.

 

 

Zdroj foto: aappp / Shutterstock.com

Zdroj foto: Tunatura / Shutterstock.com

Čítané: 2949 x