Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Žeriavové váhy - ako si vybrať ?

Datum: 06.07.2011

Potrebujete vážiť predmety vo vise ? V tom prípade potrebujete žeriavové váhy, ktoré sú pre tieto potreby ideálne. Ako ich správne vybať ? To vám po prečítaní bude už jasné.

 

Žeriavová váhaZákladné delenie váh je pri ich všetkých typoch rovnaké. Takže ak sa zaujímate o žeriavové váhy, máte možnosť si vybrať :

 

  • obchodné žeriavové váhy - tie majú úradné overenie (ciachovanie) a sú teda určené pre obchodný styk
  • technologické žeriavové váhy - sú určené pre informatívne váženie

 

Dôležitým parametrom pri výbere žeriavových váh je ich nosnosť. Treba však počítať s tým, že pri vážení spôsobom zavesenia váženého predmetu na hák váhy, prípadne zdvíhaním predmetu pomocou žeriavu dokážete vyvinúť až 100 násobne väčšiu hmotnosť, ako je skutočná hmotnosť predmetu. Preto pri výbere žeriavovej váhy je treba maximálnu nosnosť zvoliť aspoň o 50% väčšiu, ako je hmotnosť najťažšieho váženého predmetu.

Ďalším podstatným parametrom žeriavovej váhy je jej dielik, alebo aj presnosť. Ten určuje v akých krokoch bude displej váhy zobrazovať naváženú hmotnosť. Pri váhe s dielikom napr. 0,5 kg teda nebude možné na displeji vidieť hodnotu ako 3,4kg, alebo 3,7kg, ale iba 3,0,  3,5,  alebo 4,0kg.Pri výbere váhy je treba zvážiť s akou presnosťou potrebujete daný materiál, alebo predmet odvážiť a či nadobudnutá chyba merania pre vás nie je príliš veľká.

Ani vyhotovenie váhy nie je zanedbateľná položka. Pri pádoch váhy, prípadne nešetrného zaobchádzania je určite výhodné, pokiaľ je váha z kvalitného tvrdého materiálu a nie je plastová. Váha s telom z plastu má zasa výhodu v podobe nižšej hmotnosti a ľahšieho prenášania.

Pri výbere sa treba zamyslieť aj nad použitým napájaním váhy. Váha môže byť napájaná batériami, alebo akumulátorom. Batérie bude potrebné po čase vymeniť, alebo nabíjať po vybratí z váhy. Akumulátor má výhodu, že je ho možné nechať nabíjať po pracovnej dobe a váha sa tak stáva ľahśie použiteľnou aj čo sa týka jej údržby. Akumulátor má väčšinou oveľa dlhšiu výdrž a tým pádom vám odpadajú starosti spojené s výmenami a nabíjaním klasických "tužkových" batérií.

Čítané: 2220 x