Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Arganový olej nesmie chýbať v kozmetickej výbave

Datum: 23.04.2015

A to najmä u dám v pokročilom veku. Už dávno sú totiž známe jeho zázračné účinky na pleť s vráskami. Arganový olej, inak nazývaný aj tekuté marocké zlato, dodá pleti tak nevyhnutný vitamín E. Obsahuje ho totiž až dvojnásobne viac, než olivový olej. Je to silný antioxidant, ktorý Vašu pleť chráni pred poškodením voľnými kyslíkovými radikálmi spôsobujúcimi starnutie pleti. Arganový olej zároveň pomáha vytvárať elastín a kolagén, ktoré bránia tvorbe vrások a dokážu tiež celkom šikovne zneškodniť tie existujúce.

Pozor si treba dať pri kúpe arganového oleja, aby ste, milé dámy, nemuseli byť sklamané. Arganový olej je totiž skutočný zázrak – ale len vo svojej čistej podobe. Kozmetika, ktorá ho obsahuje len zlomok, nemá výrazný vplyv na vrásky. Avšak stopercentný, ničím neriedený bio arganový olej je dielom prírody, z ktorej sa ľudia v Maroku naučili vyťažiť to najpodstatnejšie. Arganový olej sa od nepamäti lisuje z plodov argánie tŕnistej, po tom, čo sa koncom dvadsiateho storočia dopyt po ňom zvýšil, sa výroba z domácností presunula do ženských manufaktúr.

Aj tie sú rôzne, niektorí výrobcovia na výrobu používajú kvalitné arganové mandličky, ktoré sa spracúvajú na nerezových lisovacích strojoch pomalým lisovaním. To zaručuje ich kvalitu, a že ide o naozaj náročnú výrobu, sa môžete dočítať tu. Nečudo, že je čistý kvalitný arganový olej drahší, než jeho nekvalitné verzie. Dá sa totiž vyrobiť aj chemickou extrakciou, pričom ho síce vznikne omnoho viac, ale jeho kvalita rapídne klesá. Spoznáte ho podľa toho, že je neprirodzene, až sterilne čistý, bez zákalu a bez vône. Ďalším nežiadúcim javom je výroba z nekvalitných arganových mandličiek, čo naopak spôsobuje, že olej nepríjemne smrdí.

Ak teda arganový olej na pleť, tak jedine čistý a so slabučkou orieškovou vôňou a prípadným jemným zákalom. Jeho použitie je jednoduché, stačí si kvapku oleja naniesť na prsty a jemne votrieť do pokožky ešte vlhkej po umytí. Účinky zbadáte takmer okamžite.

Čítané: 5831 x