Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ako si správne vyberať prírodnú kozmetiku

Datum: 27.09.2016

Aktuálnym trendom je žiť zdravo a patrí tomu aj vyhýbanie sa kozmetike plnej chémie. Ako však zistiť, či to, do čoho plánujete investovať svoje peniaze, je naozaj prírodné? Hlavne ak suma, ktorú vám daný výrobok odoberie z peňaženky, je podstatne vyššia, než ste boli zvyknutí.

Možno sa vám to nechce veriť, ale vyššia cena je pri prírodnej kozmetike väčšinou naozaj opodstatnená. Vychádza práve z toho, že si jej výrobu nemožno nijako uľahčovať. Napríklad ak chcete vyrobiť naozaj kvalitný a stopercentne prírodný arganový olej, je potrebné naň nazbierať najprv dostatok kvalitných, zdravých arganových plodov, potom ich prácne ručne všetky očistiť od škrupiny a takto olúpané plody lisovať na oceľových lisoch. Celý tento proces majú na starosti marocké ženy, ktorým zaberie spracovanie 50 kíl plodov asi 18-20 hodín, kým sa dopracujú k výslednému jednému litru oleja. Áno, až tak náročná táto výroba je. Niet sa čo čudovať, že sa rýchlo našli špekulanti, ktorí sa snažia olej vyrábať nejakou lacnejšou metódou. A tou je chemická extrakcia. Ide o odstránenie škrupín rýchlo a efektívne pomocou rozpúšťadiel, čím sa výroba niekoľkonásobne urýchli a tým sa podstatne zvýši produkcia a zisk. Dôsledky pre olej? Chemické látky majú naň neblahý vplyv, väčšina vitamínov a účinných látok sa jednoducho zničí. To všetko za vidinou zisku.

Ako sa vyhnúť takýmto omylom, kedy vyhodíte peniaze za niečo, čo vôbec nie je také prírodné ako sa tvári? Odporúčame si preveriť firmu, výrobcu, ale aj distribútora, a všímať si, či ide o certifikovanú kozmetiku. Nálepku bio si totiž môže vymyslieť hocikto. Reálne ale pre certifikát firma musí dodržiavať prísne pravidlá. Napríklad používať čisto prírodné suroviny pestované v súlade s ekologickým hospodárstvom, vyhýbať sa použitiu umelých konzervantov a syntetických farbív či parfemácie, a podľa typu želaného certifikátu dodržiavať aj iné zásady. Netestovať žiadnu zo zložiek na zvieratách a nepoužívať žiadne produkty zo zvierat sú napríklad zásady mnohých výrobcov. K tomuto slúžia medzinárodné certifikáty ako je napríklad ECOCERT, HCS, Vegan, Natrue, ale aj český certifikát CPK Bio.

Čítané: 5187 x