Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Akné potrápi nejedného mladého človeka

Datum: 06.02.2011

Akné patrí medzi veľmi časté kožné ochorenia. Vzniká v dôsledku nadprodukcie mazu v mazových žľazách. Najčastejšie sa toto ochorenie objavuje v období puberty, častejšie u chlapcov a úzko súvisí s hormonálnymi zmenami, ktoré sa dejú v ich tele. Vo výnimočných prípadoch môže akné pretrvávať aj do tridsiatky až začiatku štyridsiatky.

Úspešná liečba musí byť vždy komplexná. Na vzniku akné sa podieľa rad vnútorných a vonkajších faktorov. Vplyv na vznik akné má predovšetkým hormonálna nerovnováha. Veľkú úlohu hrá aj vrodená dispozícia k zvýšenej tvorbe mazu. Väčšina ľahkých prejavov akné zmizne aj bez liečby. Pri závažnejších prípadoch je možná liečba celým radom preparátov, ktoré pôsobia lokálne alebo celkovo. Často býva lokálna liečba kombinovaná s liečbou celkovou. Z fyzikálnych metód sa dá využiť aj fytoterapia UV žiarením alebo pôsobenie nízkych teplôt.

Laserová terapia akné je v súčasnosti veľmi významnou a efektívnou metódou na odstránenie akné. Možno ju použiť jednak na liečbu klasických akné prejavov, ale je vhodná aj na vyhladenie či zmenšenie jaziev po akné. Laserová terapia akné nerieši len symptómy, ale odstraňuje aj príčiny vzniku akné. Celá procedúra nie je bolestivá a má výborný kozmetický efekt.

Čítané: 2984 x