Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Zbierajte obrazy súčasných slovenských autorov

Datum: 05.11.2014

Zberateľstvo ako také je potrebné dávať do súvisu s umením a umeleckou tvorbou. Ak začneme na zberateľský materiál nazerať ako na starožitnosť disponujúcu určitou umeleckou hodnotou, sme na najlepšej ceste k tomu, aby vytvorená zbierka po určitom čase nabrala investičný charakter.

Či ide o mince, známky, porcelán, keramiku, knihy alebo obrazy, je veľmi dôležité správne si vybrať, do čoho vložiť voľné  finančné prostriedky. Vezmime si napríklad také obrazy. Nie každý obraz má (alebo v budúcnosti bude mať) vysokú hodnotu. Pri hodnotení obrazu nezáleží ani tak na estetickom dojme vyvolanom pri pohľade naň, ale skôr o to, kto daný obraz namaľoval, akú techniku použil, respektíve, čo chcel obrazom povedať.   

Zbieranie starých obrazov je v dnešnej dobe nesmierne náročné a v mnohých prípadoch aj nereálne a nerealizovateľné. Je pravda, že existujú rodiny, ktoré na stenách uchovávajú unikáty získané po predkoch a je ich taktiež možné nájsť zabudnuté na pôjdoch. Takýto prístup k zberateľstvu obrazov je náhodný. Ak sa zberateľ rozhodne zbierať, tak sa nespolieha na náhodu, ale skôr na určitý systém. Systematické zbieranie je možné nakupovaním umeleckých predmetov priamo v starožitníctvach alebo na aukciách, kde sa zvyknú rozpredávať celé pozostalosti.

Oveľa jednoduchšie je však zbierať obrazy moderných a súčasných umelcov. Tie je možné získať v rôznych galériách alebo na výstavách, no tiež zakúpiť si ich priamo od žijúceho umelca. Príležitosť pre súčasných autorov, ako aj pre zberateľov, ponúka online galéria paulgallery.sk.

So zbieraním obrazov je možné začať úplne jednoducho. Stačí sústrediť pozornosť na jedného umelca, ktorého tvorba Vás nejakým spôsobom osloví a kupovaním jeho diel je možné sledovať aj jeho umelecký vzostup. V minulosti sa už neraz stalo, že obchodník, ktorý nakúpil obrazy od neznámeho umelca, po určitom čase predajom týchto obrazoch nadobudol majetok. Stačilo, aby sa maliar vypracoval a jeho meno sa stalo zvučné v umeleckých kruhoch. Ceny jeho prvotných obrazov môžu v takomto prípade vystúpiť závratne vysoko. Cenotvorba pri obrazoch je daná predovšetkým ponukou a dopytom. Mnoho obchodníkov vníma spomínanú záležitosť ako obchodnú stratégiu alebo špekuláciu. Neraz sa stane, že nakúpia diela "vychádzajúcich hviezd" za pár drobných, aby ich neskôr mohli rozpredať za naozaj vysoké sumy.

Pri nákupe obrazov je potrebné dávať veľký pozor na to, aby ste nezakúpili falzifikát. V dnešnej dobe sa falšovanie teší veľkej obľube. Falzifikát viac či menej vzácnej veci je možné nájsť pri každej príležitosti. Posudzovanie pravosti umeleckých diel je prácou znalcov. Sú to ľudia, ktorí rozumejú danému umeleckému dielu natoľko, že ich názor je smerodajný a uznávaný. Ak sa chcete vyhnúť nákupu falzifikátu a ako bežný človek nemáte záujem ani chuť čakať a platiť za ocenenie, nechajte si poradiť a obrazy nakupujte priamo u umelca. Jeho cena je častokrát nižšia a máte možnosť sledovať či ovplyvňovať samotnú tvorbu. Každý nadaný umelec má potenciál stať sa slávnym a možno aj svojou tvorbou prekonať momentálne uznávaných umelcov. A práve Vy môžete vlastniť jeho vysoko cenené diela a poznať ho osobne. No nie je to skvelá predstava?

Foto: slovenský výtvarný umelec Dušan Kochan, paulgallery.sk

Čítané: 4958 x