Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Mama buď mojím princom - PhDr. E. Reichelova, CSc.,

Datum: 12.12.2010

Dňa 15.12.2010 sa v kníhkupectve MarSab v Košiciach koná autogramiáda renomovanej slovenskej psychoterapeutky PhDr. E. Reichelovej, CSc. Autorka vydáva knihu s rozprávkovým názvom: „Mama buď mojím princom!“ Nejde o rozprávku,  kniha obsahuje súbor trinástich kazuistík z detskej psychoanalýzy a ponúka vhľad do terapeutickej práce autorky s deťmi a ich rodičmi.

 

 

Mama buď mojím princom!

Kniha nie je platným všeliekom, alebo návodom na terapeutické správanie. Sú to autorkine skúsenosti a zážitky z terapie s deťmi a ich rodičmi. Ukazuje spôsob autorkinho psychoanalytického uvažovania a vedenia jej zverencov. Ponúka unikáty a detailný pohľad do „terapeutickej kuchyne“. Je aj záznamom procesu terapie s následným popísaním myšlenkového sledu terapeuta a emočného správania dieťaťa.

 

Dielo je doplnené o autentické kresby a fotodokumentáciu hrových projekcií malých klientov. Názvy jednotlivých kapitol sú veľmi poetické – i keď pojednávajú o vážnych veciach: „ Mama, hoď ju o zem, Chlapček z vosku, Havran alebo Bambi?, Srdiečko s veľkými očami….“

 

Svoje skúsenosti z diagnostiky a psychoterapie zúročuje PhDr. E. Reichlová, CSc., v klinickém praxi svojej ambulancie v Košiciach. Venuje sa liečbe emočných a výchovných problémov detí. Autorka v knihe uvádza: „V mojej klinickej praxi sa neustále presviedčam o tom,že neexistuje iný terapeutický model, ktorý by ponúkol také hlboké poznanie vnútorných psychických procesov dieťaťa, akým je psychoanalýza, zvlášť vzťahová psychoanalýza. Psychoanalytické porozumenie vzťahu medzi dieťaťom a rodičom je dôležitým katalyzátorom psychického pohybu vo vzťahovom systéme, je nositeľom takej vzťahovej zmeny, ktorá rodičovi prináša emočnú úľavu  a radosť zo svojho potomka a dieťa posúva do zrelšej vývinovej fázy.“

Publikácia je určená nielen odbornej verejnosti, ale poskytne množstvo užitočných rád všetkým rodičom, ktorí sa cítia bezmocní pri výchove svojich ratolestí.

Čítané: 2287 x