Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Všetko o komanditnej spoločnosti

Datum: 14.01.2012

Jedným z druhov obchodných spoločností je aj komanditná spoločnosť. Vyznačuje sa prítomnosťou osobných i kapitálových zložiek. Totiž spoločníci komanditnej spoločnosti sú 2 druhy subjektov, a to komanditisti a komplementári.

Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že komanditisti ručia len do výšky nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri, a komplementári ručia celým svojím majetkom.

Práve spôsob ručenia odlišuje kapitálotvornú časť spoločnosti (komanditisti) a osobnú časť (komplementári). Preto sa na komanditistov zväčša vzťahujú ustanovenia o spoločnosti s ručením obmedzeným a na komplementárov ustanovenia o verejnej obchodnej spoločnosti v zákone 513/1991 Zb. Obchodnom zákonníku.

Na komanditistu sa vzťahuje povinnosť splatiť vklad vo výške najmenej 250 eur, čo nám trochu pripomína povinnú výšku základného imania pri spoločnosti s ručením obmedzeným.

Pri založení spoločnosti je samozrejme povinnosť vypracovať spoločenskú zmluvu. Spoločenská zmluva obsahuje najmä obligatórne náležitosti typické pre všetky spoločenské zmluvy (obchodné meno, sídlo, určenie spoločníkov, predmet podnikania) a špecifické obligatórne náležitosti (výška vkladu každého komanditistu).

Ešte dodám, že na obchodné vedenie sú oprávnení jedine komplementári, čo znamená, že oni riadia spoločnosť a udávajú smer jej činnosti, pričom komanditisti sa podieľajú na majetkových hodnotách spoločnosti (najmä podiel na zisku a likvidačnom zostatku).

Čítané: 581 x