Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Akciová spoločnosť v podmienkach SR

Datum: 18.01.2012

Akciová spoločnosť je typickou kapitálovou obchodnou spoločnosťou, pretože spoločnosť zodpovedá celým svojím majetkom a majitelia spoločnosti (akcionári) nezodpovedajú vôbec. Založenie a.s. patrí medzi náročnejšie úkony. Základné imanie spoločnosti je rozvrhnuté na počet akcií, ktoré sú vydané spoločnosťou.

Obchodné meno obsahuje dovetok akciová spoločnosť alebo skratku a.s.. Akciové spoločnosti sa delia na súkromné a verejné. Rozdiel spočíva v tom, že akcie verejných akciových spoločností sú obchodovateľné na burze. Verejná akciová spoločnosť sa môže stiahnuť z burzy, pričom toto rozhodnutie je oprávnené vykonať valné zhromaždenie akciovej spoločnosti súhlasom najmenej dvoch tretín prítomných akcionárov. Toto rozhodnutie je povinná spoločnosť uverejniť v tlači s celoštátnou pôsobnosťou zverejňujúcej burzové správy.

Majiteľ akcie je spoločníkom spoločnosti a s tým sú spojené práva, ktoré mu ako spoločníkovi prináležia. Sú to najmä práva podieľať sa na zisku, riadení a na likvidačnom zostatku spoločnosti. Zákon 513/1991 Zb. Obchodný zákonník ďalej ustanovuje náležitosti akcie. Akciová spoločnosť sa zapisuje do obchodného registra. Nesmieme zabudnúť na delenie akcií na meno a na doručiteľa, čo má rôzne praktické dôsledky najmä pri prevode akcie.

Akcia na meno môže byť vydaná ako listinná alebo zaknihovaná. Prevod listinných akcií sa uskutočňuje rubopisom a odovzdaním akcie. To znamená, že sa do akcie vyznačí meno nového majiteľa a akcia sa mu reálne fyzicky odovzdá. S touto akciou sa akcionár potom preukazuje pri uplatňovaní práv z nej vyplyvajúcich.

Čítané: 524 x