Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Dom alebo byt ?

Datum: 01.09.2010

Rodinný dom, alebo byt? To je otázka azda každého, kto sa chystá zmeniť bydlisko. Dispozície malého domu, či veľkého bytu bývajú prakticky porovnateľné. Podľa čoho sa teda rozhodnúť?

Dôležitým faktom pri výbere domu, či bytu sú vaše požiadavky na nehnuteľnosť, ale taktiež životný štýl a potreby vás a vašej rodiny. Pokiaľ máte veľkú rodinu, rodinný dom je to pravé. V prípade, že ste single a máte radi priestor, menší domček vám určite ulahodí.

Rodinný dom vám dopraje vám väčšie súkromie a ak sa rozhodnete pre dom mimo centra mesta, aj čerstvý vzduch a možnosť pobytu v prírode. Nemusíte sa ohliadať na susedov a dodržiavať známe pravidlo „hluk len do 22.00“. Výhodou bývania na vidieku, či predmestí je aj cena, za ktorú pozemky na predaj a i samotnú nehnuteľnosť kúpite.

Výhodou domu je taktiež jednoduchší spôsob jeho zmeny na nízkoenergetický či pasívny. Záleží len na vás, koľko chcete ušetriť a ako veľa peňazí môžete do svojho bývania investovať.

Predaj rodinných domov vo väčšine prípadov zabezpečuje realitná kancelária. Nebojte sa preto na ňu obrátiť i vy. Dnes je úplným štandardom, že realitná kancelária v rámci svojich služieb pre vás zabezpečí vypracovanie návrhu kúpnej  zmluvy, taktiež návrhu na vklad, zabezpečuje aktuálne listy vlastníctva, snímky z katastrálnych máp.

Nehnuteľnosť, o ktorú máte záujem, si samozrejme, pred podpísaním zmlúv poriadne prehliadnite. Berte do úvahy nielen vybavenie, stav, či úroveň prípadnej rekonštrukcie, ale nezabudnite si overiť aj také maličkosti, ako dostupnosť služieb, škôl, či pohostinstiev v okolí.

Ak túžite vybudovať si svoj „hrad“ sami, hľadajte vhodné stavebné pozemky. Stavba nového domu vás môže vyjsť lacnejšie ako rekonštrukcia starého, preto si pred kúpou dobre spočítajte úspory a premyslite, koľko času ste na nové bývanie ochotní obetovať. V prípade, že vlastníte auto, či iné motorové vozidlo, nezabúdajte na garáž, ktorá by mala byť súčasťou každého domu.

Vybrali ste si už svoj dom? Tak nezaháľajte! Vybaľte si novú kosačku a pripravte záhradu na grilovačku. Nový dom je predsa potrebné pokrstiť!

Čítané: 500 x