Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Turecko a Istanbul

Datum: 03.04.2013

Turecko patrí medzi najstaršie osídlený región na svete. Hlavné mesto Turecka je Ankara a po Istanbule je druhé najväčšie mesto Turecka. Turecko má viac ako 70 milónov obyvateľov a jeho rozloha je viac ako 700 tisíc km² .

Krajinu obmývajú štyri moria. Stredozemné, Egejské, Marmarské a Čierne. Celková dĺžka pobrežia Turecka dosahuje až 7 200 km. Pre turistov je najznámešia časť pobrežia určite turecká riviéra, kde sa nachádzajú stovky turistických destinácii. Medzi tie najznámejšie patria Belek, Kemer, Lara, Side, Alanya a Antalya.
Turecko je krajina v ktorej sa spája európska kultúra s orientom a každoročne do nej cestuje mnoho turistov z rôznych krajín. Najnavštevovanejším mestom Turecka je Istanbul. V Istanbule je veľa zaujímavých pamiatok. V meste sa nachádza múzeum a niekdajšie sídlo vládcu Palác Topkapi. V múzeu sa nachádzajú rôzne predmety z Osmanskej ríše. Hneď v blízkosti múzea sa nachádza Galatská veža z ktorej je nádherný výhľad na celé mesto.
Určite nevynechajte aj mešitu Hagia Sophia, ktorá bola pôvodne kresťanským kostolom.  V tesnej blízkosti na nachádza aj Modrá mešita, ktorá paradoxne nie je modrá. Zaujímavosťou je podzemný chrám, ktorý bol v minulosti zásobovaný vody. V obrovskej nádrži je dnes len minimum vody a tak môžete obdivovať krásu tejto stavby. Taktiež sa tu nachádzajú Princove ostrovy, tie sú pre Istanbulčanov a turistov zónou relaxu a pohodlia a sú typické tým, že na nich nejazdia žiadne autá. Iba na skok sa nachádza námestie Taksim. Toto historické námestie sa dá pozrieť nie len pešo ale aj historickou električkou. Turecké kúpele Haman sú známe v celom svete. Sú veľmi navštevované cestovateľmi z rôznych krajín. Procedúry sú rozdelené do rôznych miestností. Túto atrakciu si nenechajte ujsť. 

Čítané: 613 x