Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Poznávací zájazd Praha

Datum: 15.04.2013

Praha je mesto ktoré ukrýva historické pamiatky a láka veľa turistov a to v každom ročnom období. Václavske námestie, Staromestské námestie, Betlehémska kaplnka.  aj Karlova univerzita a nábrežie Vltavy a dokonca aj časť Židovského mesta Jozefov. Dá sa vidieť Strahovský kláštor a možnosť návštevy komplexu Loretu.

Nenecháme si újsť ani prehliadku Pražského hradu a odtiaľ sa dá vidieť aj Malostránske námestie a známy kostol s Pražským Jezuliatkom a starý známy Karlov most. S možnosťou potom krásnej večernej prehliadky Prahy, ktorá je vtedy krásne vysvietená. A ešte sa dá spomenúť krížiková farebná fontána aj s hudbou. Takým známim synonimom sú aj teplé liečivé pramene s tým spojené Karlove Vary. Nachádza sa tu Sklárske múzeum MOSER v ktorom je k dispozícii špeciálny sprievodca v ktorom sa ukrýva najväčšia predajňa skla. Potom je tu múzeum Ján Becher, kde sa dá aj degustovať a pozerať filmy. V meste Cheb sa nachádza historická časť Špaliček, ktorý je stredom Európy. Ďalším kúpeľným mestom sú františkovy Lázne, čo je mestrskou pamiatkovou rezerváciou, ktorá je pomenovaná po Cisárovi Františkovi I. Symbolom je socha malého chlapca s rybou, alebo pramenitá voda Kyselka. Potom sú tu ďalšie lázne  a to Mariánske lázne v ktorých sa nachádza 40 minerálnych prameňov krásna fontána, ktorá sa volá spievajúca fontána. Je tu aj otvorený park Boheminium, kde sa nachádzajú makety slávnych českých stavebných pamiatok. Praha ukrýva aj krásne zámky na juhu. Začína sa v TELČU a prehliadkou historického centra a zámku s parkom a TELČU je aj známim kultúrnym dedičstvom a pamiatkou UNESCA. Odtiaľto sa dá presunúť do malebného mestečka Jindřichov hradec a blízko sa nachádza rybník Vajgar. Je tu aj kostol sv. Jána Krstitela a najväčší betlehem na svete a to sú Krýzové jasličky. Nachádza sa tu aj sieň E. Destinovej a v okresnom múzeu je to ale za poplatok. Je tu aj krásny zámok Červená Lhota. V Hlbokej nad Vltavou sa nachádza tiež jeden z najkrajších zámkov. Pri odchode z Prahy je aj krátka zástavka v konopišti. Ďalšou možnosťou je aj preskúmať to najlepšie čo nám ponúkajú Južné Čechy. Začínalo by sa tiež v meste TELČU a potom by sa presunulo do pekného mestečka Jindřichov hradec a stým spojenou prehliadkou centra spominanej pamiatkovej rezervácie a tiež aj námestie a jasličky. Krajom Třebonských jazier a rybníkov sa dá v Hlbokej nad Vltavou. Potom Holašovíc, čo je fascinujúci komplex vidieckych domov a bezpochyby aj pamiatkou UNESCA. Potom sa presunieme do Českých Budejovíc, kde si spravíme prehliadku tohto historického mesta a trochu si aj odpočinieme. Na juhu sa nachádza Český Krumlov kde sa dá takisto spraviť prehliadka s hradom a historickým centrom. Nachádzajú sa tu ja krásne romantické uličky a divadlo, ktoré má otáčavé hľadisko a záhrady. Dá sa zastaviť aj v Třebone, kde sa nachádza hrobka rodiny Schwanzerbergskej v Domaníne. V Čecháh je známy aj Pútny kostol sv. Jána Nepomuckého, ktorý sa nachádza na zelenej hore v Žďáry nad Sázavou.

Zaujímavé sú aj Lednice- Valtice . Táto oblasť je najvýznamnejším krajinárskym dielom. Krajina je plná rybníkov a lesov a nachádzajú sa tu dva zámky.   Významná dedina, ktorá je prehlásená na pamiatkovú rezerváciu je dedinka Holašovice. V meste Olomouc sa nachádza stĺp najsvätejšej trojice, ktorý je oslavou kresťanskej viery. Tento stĺp je 35 metrov vysoký. A je v ňom oválna kaplnka. Na tomto diele sa podielali významný moravský majstry. V čecháh sú aj lyžiarske centrá ako Krkonoše a Jeseníky. Dá sa tu skvele pochutnať na Pardubickom perníku a samozrejme pivom. Pražský hrad je zaujímavý svojimi klenotami korunovačnými a pochovanými českými panovníkmi. Je tam aj bazilika s. Jíŕiho a zvyšky rotundy sv. Víta. Krásnou atrakciou a neodmysliteľnou súčasťou hradu je aj hradná stráž. A najlepším zážitkom je slávnostná výmena stráži a za doprovodu hudby. Praha je krásne mesto s ktorého si odnesiete kopu krásnych zážitkov a veselých fotografií a bližšie spoznáte toto krásne mesto a južné Čechy.

Čítané: 623 x