Rozšírené hľadanie
Streda 17. Apríl 2024 |
meniny má Rudolf

PÚTNICKÝ ZÁJAZD MEDŽUGORIE

Datum: 18.04.2013

Medžugorie je pútnické mestečko, s počtom obyvateľov okolo 4 tisíc, ležiace v Hercegovine, neďaleko mesta Mostar. So svojimi  mestskými časťami tvoria rímsko-katolícku farnosť. Väčšinu obyvateľstva tvoria Chorváti. Farnosť spravujú františkánski kňazi. Farský úrad bol koncom 19. storočia založený patrónom pútnikov, po ktorom je dnes pomenovaný jeden z kostolov.

Zjavenie Panny Márie

V roku 1981  sa život v meste aj na farnosti po zjavení sa Panny Márie zmenil. Šesť vizionárov videlo mladú ženu, ktorá mala v náručí dieťa a mávala im aby prišli k nej. Niekoľko dní chodili títo vizionári na to isté miesto či sa im Panna Mária zjaví. Panna Mária sa zjavovala každý deň v rovnakom čase na tom istom mieste nielen vizionárom ale aj pútnikom z celého sveta. Ľudia, ktorí videli Pannu Máriu boli neskôr zatknutí políciou a museli sa podrobiť psychiatrickým vyšetreniam, pretože im neverili a tvrdili, že klamú. Miesto kde sa zjavila Panna Mária sa volá Podbrdo. Znamená to vrch zjavenia. Na vrchole miesta, kde sa zjavila je postavený drevený kríž, ku ktorému vedie strmý chodník. Taktiež je tam postavená socha Panny Márie.

Farský kostol sv. Jakuba

V súčasnosti je tento kostol pomenovaný po patrónovi pútnikov sv. Jakubovi. Bol postavený po založení farnosti. Následkom niekoľkých zemetrasení bolo potrebné opraviť múry okolo kostola. Po prvej svetovej vojne sa začala stavba nového kostola. Ten je dodnes hlavným pútnickým centrom farníkov, ale aj pútnikov z celého sveta.  

Vonkajší kostol

V roku 1981 bol postavený vonkajší oltár. Okolo neho je vytvorených okolo 5000 miest na sedenie, ktoré slúžia ako priestor v letnom období pre modliacich z celého sveta. Park aj okolie je stále upravované.  

Križevac

Križevac je vrch, ktorý sa nachádza nad mestom. Na tomto mieste je postavený kríž, ktorý je zasvätený Ježišovi Kristovi na znak jeho utrpenia. Vo vnútri sú vložené zvyšky Ježišovho kríža. Každoročne sa tu koná omša na sviatok Zavesenia sv. Kríža. Pre pútnikov je toto miesto miestom stretnutia s Ježišom Kristom a jeho utrpením.

Medžugorie navštívi každý rok nespočetne veľa kresťanov, pútnikov z celého sveta. Na tieto miesta sa chodia modliť k Ježišovi Kristovi a Panne Márii, a dúfajú, že sa zjaví aj im. 

Čítané: 654 x