Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ľudové slávnosti a podujatia

Datum: 07.05.2013

V každom meste sa konajú každoročne s príchodom jari a leta mestské či dedinské slávnosti. Deti sa tešia z cukrovej vaty, kolotočov, z toho čo im rodičia kúpia a čo im vidia na očiach. Dospelí sa stretávajú so svojimi známymi, priateľmi, pochutnávajú si na dobrom jedle, pití, tešia sa z celej atmosféry slávnosti.

Dni ľudovej kultúry

Vo väčšine miest, ktoré majú svoju ľudovú kultúru, sa konajú slávnosti. Predstavujú sa tu remeslá, ktorými sa živili naši predkovia. Môžeme tu vidieť rezbárov, kováčov, šperkárov, tkáčov, mlynárov, súkenníkov a mnoho ďalších. Vystavujú sa rôzne ľudové kroje, z regiónu, kde sa konajú slávnosti. Tieto kroje sa ozdobujú šperkami, rôznymi farebnými niťami, gorálkami, čipkami. Veci, ktoré vyrobia títo ľudoví remeselníci sa zároveň aj predávajú.

Vinobranie

Vinobranie je slávnosť ktorá sa koná približne v septembri po hlavnom zbere hrozna. Trvá 3 dni, premelie sa tu viacero hudobníkov rôzneho štýlu, remeselníci. Predáva sa víno, burčiak od rôznych vinárov. Husacina, lokše na viacero spôsobov, cigánska pečienka, trdelníky, medovníky, ručne robené výrobky a veľa ďalších.

Deň otvorených pivníc

Deň otvorených pivníc je udalosť, ktorá sa uskutočňuje po „stopách“ Malokarpatskej vínnej cesty. Tá začína v Bratislave a končí Trnavou. Súčasťou sú vinárske mestá ako Svätý Jur, Pezinok, Modra. Začína sa koncom mája, kedy vinári otvárajú svoje pivnice. Verejnosť je oboznámená s výrobou, spracovaním a ochutnávkou vín. Ponúkajú sa rôzne druhy bieleho, červeného aj ružového vína. S návštevou pivníc je spojené občerstvenie, ale aj predaj. 

Čítané: 627 x