Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Zámok Schönbrunn

Datum: 07.05.2013

Názov, po ktorom je zámok pomenovaný je odvodený zo slov "Schöner Brunnen" (čo znamená doslova krásna studňa). Prvá písomná zmienka o Schönbrunne je z roku 1642. V priebehu minulých storočí prechádzal zámok od jedného panovníka k druhému. Do roku 1918 bol zámok letnou rezidenciou Habsburgovcov, neskôr sa k zámku pristavala baroková stavba, avšak zámok je v súčasnosti postavený v rokokovom štýle. Od roku 1996 patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Schönbrunn je známy panovníkmi, ktorí osídlovali tento zámok. Obývala ho Mária Terézia a cisár František Jozef I. so svojou manželkou Alžbetou Bavorskou, prezývanou Sissi. Okolo zámku je obrovský park s množstvom rozkvitnutých kvetín. V areáli premáva vláčik. Súčasťou je aj zoologická záhrada, záhrady, detské ihrisko, labyrinty, palmový skleník ale aj botanická záhrada. Na priestranstve pred zámkom sú rozostavené mnohé stánky s občerstvením a suvenírmi. Po areáli premáva vláčik.

Je tu vybudované prvé ihrisko pre deti, ktoré sa rozprestiera na ploche 2460 m2. Deti môžu využívať mnoho atrakcií, je tam netradičná preliezačka v tvare veľkého vtáka, kde si deti prídu na svoje. Novinkou je Labyrinthikon, ktorý je súčasťou zámockého bludiska. Je to ihrisko so 14 hracími „stanicami“  pri ktorých sa dá zaexperimentovať a preskúmať ich.  V zámockom parku nájdu návštevníci historické bludisko z 18. storočia. Je zložené zo štyroch častí s centrálnym, vyvýšeným pavilónom, z ktorého je výhľad na celý labyrint. Na konci 19. st. bolo bludisko zničené. Až v roku 1999 sa začalo bludisko rekonštruovať podľa pôvodných historických predlôh. Bludisko sa rozprestiera na ploche 1715 m2.

Ďalšou súčasťou zámku je aj zoologická záhrada. Táto ZOO je najstaršia v Európe. Každým rokom ju navštívi čoraz viac návštevníkov. Žije tu niekoľko druhov exotických zvierat ako slony africké, ľadové medvede, pandy, koaly, sibírske tigre, tučniaky, opice. Žije tu približne 4000 tisíc zvierat. Súčasťou ZOO je akvárium, terárium, Pavilón dažďového pralesa, púšte, tzv. „polárny svet“ s tučniakmi.

Čítané: 847 x