Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Španielsko - Andalúzia

Datum: 07.05.2013

Geografická poloha

Andalúzia je druhá najväčšia oblasť  Španielska, nachádzajúca sa na Pyrenejskom polostrove, východne od Portugalska v južnej časti Španielska. Tiahne sa popri Stredozemnom mori až k južnému cípu Španielska k Gibraltáru. Jej hlavným mestom je Sevilla.

Andalúzia je známa svojimi pamiatkami, kultúrou (flamenco, býčie zápasy, maurské architektonické štýly) plážami, ale aj pohoriami, ktoré ju obklopujú. Na severe, hornatá Sierra Morena oddeľujúca Andalúziu od rovín  a na juhu Sierra Nevada.

Zaujímavosti

Sevilla

Sevilla je najväčšie mesto provincie Sevilla. Nachádza sa v oblasti rieky Guadalquivir. Obyvatelia mesta sú sevillania. Stará mestská časť Sevilly patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nachádza sa tam palácový komplex Alcázar a katedrála. Sevilla bola pôvodne založená ako rímske mesto Hispalis.

Granada

Granada je malebné mestečko v Andalúzií. V Granade sa nachádza andalúzsky historický palácový komplex  Alhambra,  ktorá je tiež zaradená do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Alhambra bola spočiatku pevnosťou, no neskôr sultánom Yusufom bola premená na kráľovský palác.

Maurskú časť Alhambry- Alcazabu tvoria stredoveké pevnosti, ktoré sa delia na 3 základné časti – hrad, palác a obytné príbytky pre poddaných. Pevnosť a najstaršia časť  boli postavené na strmom výbežku, no zostali z nej už len vonkajšie steny, veže a hradby. Za Alcazabou sa nachádza palác maurských kráľov, Alhambra a za ňou Alhambra Alta (Horná Alhambra), ktorá bola obývaná dvoranmi a panstvom. Súčasný vstup do paláca je cez malé dvere, ktorými ďalej vedú na Myrtový dvorec, ktorý je nazývaný tiež Dvorec požehnania alebo Dvorec jazierka. Uprostred je nádrž, plná zlatých rybiek. Nachádza sa tu množstvo galérií, krásne záhrady, fontány, rozkvitnuté stromy s tropickým ovocím. obraz v jazierku.

Gibraltár

S návštevou Andalúzie treba navštíviť aj najjužnejší cíp Španielska Gibraltár. Gibraltár patrí do Britskej kolónie. Je to prieliv medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom. Je to vápencová skala, na ktorú je prístup lanovkou, ktorá vedie až na vrchol. Avšak cesta na Gibraltár je križovaná letiskom a bežnou križovatkou riadenou semafórmi. Žije tu druh opíc nazývané Makaky. Tieto opice boli spočiatku bojazlivé, no zvykli si na civilizáciu, dajú sa pohladkať, chytiť ale sú aj drzé až doterné. Pre turistov sú stále veľkou atrakciou.

Čítané: 683 x