Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Eiffelova veža

Datum: 07.05.2013

Eiffelova veža je obrovská kovová konštrukcia postavená na námestí Champ de Mars v blízkosti Seiny v Paríži. Je symbolom mesta a jednou z najznámejších svetových stavieb. Túto vežu dal postaviť Gustave Eiffel (po ktorom je pomenovaná) na počesť 100-ročného jubilea Francúzskej revolúcie. Architektom stavby bol Stephen Sauvestre.

Veža mala byť pôvodne postavená v Barcelone, stavbu považovali za prehnane drahú a nehodiacu sa k mestu, preto Eiffel súhlasil s výstavbou v Paríži.. Z tohto dôvodu Eiffel súhlasil s jej výstavbou v Paríži. Obyvatelia boli najskôr pobúrení stavbou, nazývali ju obrovskou pouličnou lampou, iní zas továrenským komínom. Dnes vežu volajú Železná dáma a považujú ju za skvost ich hlavného mesta. 

Pôvodne mala veža od svojho postavenia stáť iba 20 rokov, potom sa mala zbúrať, avšak bola zachovaná lebo slúžila ako meteorologická stanica a neskôr, televízna veža, dokonca umožnila
1. medzi-atlantické rádiové spojenie. Veža sa stala turistickým cieľom pre väčšinu návštevníkov, V súčasnosti je veža významným turistickým cieľom, ktorým sa Parížania pýšia.

Veža má tri plošiny: prvá je vo výške 58 m., druhá vo výške 115 m. a tretia vo výške 276 m. Do veže je prístup výťahmi, ktoré sa nachádzajú v troch nohách veže, v štvrtej nohe je schodisko pre peších. Z druhého poschodia vedú výťahy do tretieho poschodia. Pri dobrej viditeľnosti je z vrcholu veže vidieť až do vzdialenosti 70 km. V noci je veža osvetlená a vyžarujú z nej farebné laserové lúče.

Čítané: 757 x