Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Bojnický zámok

Datum: 10.05.2013

Bojnický zámok sa týči nad mestom Prievidza v Trenčianskom kraji. Patrí medzi jeden z najkrajších zámkov na Slovensku. Zámok je postavený na travertínovej skale a je ho vidieť z diaľky. Tento romantický zámok je z obdobia gotiky a renesancie, preto aj základy zámku sa zanechali v oboch umeleckých štýloch. Súčasťou zámku je vnútorný aj vonkajší hrad s tromi nádvoriami. V roku 1970 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Zámok mal pôvodne drevené hradby, no neskôr za vlády rodu Poznanovcov sa prestavali na kamenné. Osídlovalo ho niekoľko panovníkov. Najskôr to boli synovia panovníka, už zo spomínaného rodu Poznanovcov. V 13. Storočí osídlil hrad Matúš Čák Trenčiansky. Ten obýval hrad viac ako 20 rokov. Po jeho smrti mal zámok až piatich majiteľov. Tí vybudovali opevnenie a rozšírili ho. Posledný rod panovníkov, ktorý obýval hrad po Matejovi Korvínovi boli Pálfyovci, ktorý prestavali hrad v 17. storočí do barokového štýlu. Na prelome 19. a 20. storočia prešiel hrad poslednou prestavbou v neogotickom štýle. V roku 1950 zámok vyhorel a po jeho obnove sa na zámku zriadilo múzeum, ktoré je aj dnes súčasťou Slovenského národného múzea.

Bojnický zámok v súčasnosti vyzerá ako romantický, kvôli obytnej veži, ktorá má detaily typické romantickej architektúre. Pod zámkom bola v päťdesiatych rokoch nájdená jaskyňa. Súčasťou zámku je zámocký park, v ktorom rastie veľa vzácnych stromov. Pri vchode do zámku rastie stará lipa –„Lipa kráľa Mateja“, ktorú sem zasadil v roku 1301 Matúš Čák Trenčiansky. Táto lipa je najstarší strom na Slovensku, má viac ako 700 rokov. K zámku patrí aj zoologická záhrada s veľkým počtom cudzokrajných vzácnych, aj exotických živočíchov.

Každý rok sa tu koná festival duchov a strašidiel, cez sviatky rôzne podujatia, svadby, oslavy. Na Bojnickom zámku je vždy o zábavu postarané. 

Čítané: 757 x