Rozšírené hľadanie
Streda 17. Apríl 2024 |
meniny má Rudolf

Zámky na Loire

Datum: 10.06.2013

Loira je najdlhšia rieka na území Francúzska, ktorá pramení vo Francúzskom pohorí. Preteká úzkym údolím ohraničeným strmými skalami a vlieva sa do Atlantického oceánu. Krajinu okolo rieky spestruje nespočetne veľa zámkov, pevností a šľachtických sídiel. Od 10.storočia tu bolo vybudovaných približne 300 zámkov, ktoré slúžili panovníkom. Zámky sú zaradené do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a považované za klenoty Francúzska. Táto oblasť je nazývaná aj „Údolie kráľov“.

Zámok Ussé

Zámok je situovaný na južnom brehu rieky Indre, čo je prítok rieky Loiry. Je jedným z najznámejších zámkov pri Loire. Tento zámok bol postavený v 15. storočí na ruinách stredovekého hradu. Po konečných úpravach v 17. storočí dostal zámok prezývku „Rozprávkový zámok“. K zámku patrí aj kaplnka, ktorá bola zaradená medzi chránené pamiatky.

Zámok Chambord

Zámok Chambord je najväčší zo všetkých zámkov v strednom Francúzsku. Bol postavený v 16. storočí. Jeho postavenie si objednal francúzsky kráľ František. Zámok je postavený v renesančnom slohu, patrí k najkrajším a najznámejším zámkom vo Francúzsku. Vo vnútri zámku sa nachádza 440 miestností a viac ako 80 schodísk.

Na každom poschodí sa nachádza niekoľko priestranných izieb. Chodby zo všetkých strán sa zbiehajú v strede zámku, kde dominuje mohutné schodisko, ktoré bolo vraj navrhnuté Leonardom da Vincim.

Zámok Blois

Zámok Blois leží na severnom brehu rieky Loiry. Toto sídlo obývalo niekoľko francúzskych kráľov.  V tomto zámku arcibiskup požehnal Johanke z Arku, aby ho aj so svojou armádou vyslobodila z anglickej nadvlády. Zámok pozostáva z niekoľkých budov z 13. storočia okolo hlavného nádvoria. 

Čítané: 860 x