Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Benátsky karneval

Datum: 01.08.2013

Slovo karneval pochádza zo slova carne vale – odoprieť si mäso. Karneval začína pred Popolcovou stredou, vtedy sa začína pre obyvateľov aj 40-dňový pôst. Trvá 2 týždne, kedy sa Benátky zmenia na mestečko tanca, hudby, kultúry. Do ulíc vychádzajú ľudia v maskách, aby skryli svoju totožnosť.  Benátsky karneval patrí medzi najstaršie v Európe. Prvé zmienky o používaní masiek je z 13. storočia.

Dovolenka do Talianska

Vo večerných hodinách sa začína v meste nočný život. Koná sa tu veľa koncertov, predstavení, hier, maškarných plesov. Na pódiách hrajú herci tradičnú Komédiu del Arte. Všetko je situované v centre na Námestí sv. Marka, kde sa konajú predstavenia. Počas karnevalu je všade veľa ľudí, obchodov s maskami, stánkov, pouličných umelcov.

Poznávacie zájazdy do Talianska patria už dve desaťročia k najvyhľadávanejším zájazdom.

Benátske masky majú  jedinečný vzhľad, ku ktorým samozrejme patria aj kostýmy. Tie sú každoročne viac prepracované do detailov Tieto masky hýria farbami a rôznymi tvarmi. Niektoré majú tvar obyčajnej škrabošky, iné môžu byť zdobené perím. Veľkej obľube sa tešia maky s pretiahnutým nosom. Najkvalitnejšie masky sú vyrábané z kože, ktoré vydržia dlhšie. Iné sa vyrábajú zo zmesi drveného papiera, vody, lepidla a potom podľa foriem sa ozdobujú. Cena ručne vyrobených masiek môže vystúpiť aj nad 100 eur. Tie sa predávajú  v „kamenných“ obchodoch, nie v pouličných stánkoch ako ostatné masky, ktoré sa predávajú väčšinou ako suvenír.

Čítané: 775 x