Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Dovolenka Alanya

Datum: 01.08.2013

Snáď najznámejšie turecké letovisko Alanya sa nachádza na južnom okraji krajiny.

Alanya, je veľmi obľúbené historické mesto. Alanya sú rôzne pláže a najznámejšia a najnavštevovanejšia je tá Kleopatrina. Kleopatrina pláž je aj ocenená modrou vlajkou európskej únie za spokojnosť návštevníkov.

Hrad v Alanyi je jediný seldžucký hrad, ktorý sa zachoval až dodnes. V roku 1225 postavil hrad na rímskych ruinách seldžucký sultán Alaaddin Keykubat. Z vnútornej strany hradieb sa nachádza kostol sv. Juraja (Agios Georgios), mešita zákonodarcu sultána Sulejmana (Kanuni Sultan Süleyman), hrobka sultána Akşebea, seldžucké kúpele, obchody remeselníkov, hrobka Zitti Zeynep, veľké aj malé cisterny, maják a kobka. Dovolenka do Turecka patrí k najvyhľadávanejším zájazdom.

Archeologické múzeum  sú určité sekcie, v ktorých sa uchovávajú a vystavujú archeologické a etnografické diela. Najstarším vystaveným dielom v tomto múzeu je nápis vo féničtine z roku 625 pred n. l. Taktiež bronz, mramor, keramika, sklo a mozaiky pochádzajúce z rímskeho obdobia, náhrobný nápis v karamanskom jazyku a mince zo staroveku (7-5 st. pred n. l.). Ďalšou pamiatkou je Červená veža (Kızıl Kule) , ktorú postavili v roku 1226. Päťposchodová stavba má osemuholníkový pôdorys. Hlavná nosná časť veže slúži aj ako cisterna. Na prízemí sa v súčasnosti nachádza etnografické múzeum. Veľmi zaujímavá je aj jaskyňa zaľúbencov, ktorá je asi 2 metre nad morom a je dosť veľká na to aby sa tam zmestil človek.

Čítané: 724 x