Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Dovolenka Cyprus

Datum: 01.08.2013

Cyperská republika je štátom na ostrove Cyprus v Stredozemnom mori. Leží 113 kilometrov južne od Turecka. Úradným jazykom na ostrove je gréčtina a turečtina.
Hlavným a zároveň aj najväčším mestom Cypru je Nikózia. Mesto leží pri ústi rieky Pedieos a žija v ňom niečo cez 300 tisíc obyvateľov.

Dovolenka Cyprus patrí medzi obľúbené zájazdy.
Nikózia je jediným hlavným mestom, ktoré je rozdelené na dve časti. K rozdeleniu došlo v roku 1974 na severnú tureckú a grécku južnú časť. Neskôr vznikla zóna, ktorú spravuje OSN a je možné ju prekročiť len na dvoch miestach.
Ostrov má množstvo zaujímavých zákutí. Cyprus je vyhľadávanou destináciou množstva turistov z celého sveta vďaka nádherným plážam a krásnemu počasiu. Legendy hovoria o Afroditinej skale ako o mieste, kde sa zrodila bohyňa Afrodita. Ostrov má množstvo mytologických príbehov. Fascinujúcim je mestečko Páfos, leží v juhozápadnej časti ostrova na skalnatom pobreží. Mestečko sa delí na dve časti, jedna je obchodnou a druhá archeologickou. Pri mestečku sa nachádza korytnačia rezervácia pri pláži Lara. Každý rok sa na ostrove koná festival vína v druhom najväčšom meste Limassol. História, tradície a takzvané „živé múzeum“ sa zachovalo v mestečku na úpätí vrchov Troodos.
Poznávacie zájazdy Cyprus patria už dve desaťročia k najvyhľadávanejším zájazdom.

Čítané: 794 x