Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Dovolenka Tunisko

Datum: 01.08.2013

Krajina datlí, mora a piesku. Hlavným mestom Tuniska je Tunis.
Tunisko je krajina, ktorá sa rozprestiera na pevnine aj na ostrovoch. Členité pobrežie a rozmanitý terén, vytvárajú nádhernú scenériu. Medzi skvosty patria terasovité kaňony a oázy v púšti južne od pohoria Atlas.

Srdečnosť a pohostinnosť, to sú vlastnosti, ktoré najlepšie vystihujú mentalitu obyvateľov.
Obyvateľstvo sa skladá z Tunisanov, ktorí sú z etnického hľadiska prevažne Arabi a Berberi. Takmer všetci obyvatelia sú moslimovia a oficiálnym náboženstvom je islam.
Tunisko má za sebou veľmi bohatú históriu. Zažilo obdobie slávy i časy kedy bolo pod cudzou nadvládou.

Tunisko sústreďuje na jednom mieste rôzne turisticky atraktívne prvky, pre ktoré sú veľmi vyhľadávané, podobne ako ostatné krajiny ležiace pri Stredozemnom mori. Rozprestiera sa na pevnine i na ostrovoch. Na juhu krajiny sa rozprestiera Sahara, do ktorej sa zahlbuje močaristá a slaná jazerná zníženina šotu Jerid. Pri pobreží je pomerne úrodná nížina.
Najvýznamnejšou pamiatkou v Tunise je Veľká mešita. Nazýva sa aj Mešita olivovníkov, podľa vyučovania pod olivovým stromom, ktoré zaviedol jej zakladateľ.
V krajine sa darí mnohým druhom vtákov vrátane orlov na horách. Na okrajoch púšte prežíva menšie množstvo chránených gaziel.
Tunajšie reštaurácie väčšinou nepodávajú kontinentálnu stravu, no mieste jedlá sú výborné.
Medzi miestne špeciality patrí Mechouia – šalát, Brik – plnená taštička, cous -  cous.
Výborné sú aj tunajšie sladkosti vyrábané väčšinou z medu a orieškov. Je tu široký výber ovocia a k tradičným nápojom patrí silná a aromatická tuniská káva, mätový čaj a miestne vína ktoré sú veľmi chutné.
Samozrejme treba navštíviť aj pamiatky, ktoré toto miesto ponúka ako napríklad Veľká mešita – najvýznamnejšie náboženská pamiatka v Tunise, Kasba, Medina, Súky a  Kúpele Hamám.

Čítané: 568 x