Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Zámok Versailles

Datum: 01.08.2013

Zámok Versailles je jeden z najvýznamnejších zámkov neďaleko Paríža. Hovorí sa, že patrí k najväčším zámkom Európy.  Zámok bol sídlom francúzskej vlády a kráľa Ľudovíta XIV., ktorý dostal meno aj Kráľ Slnko. Vládol 72 rokov, čo je najdlhšie vládnuci panovník v celej Európe.

Poznávacie zájazdy Francúzsko

Zámok je rozdelený na niekoľko častí: Kráľovské nádvorie, Mramorový dvor, Zrkadlová sieň. V hlavnej časti zámku bola kráľova spálňa, do ktorej sa prechádzalo cez bohato zdobené spálne. Pod jej oblokmi sa stretávala šľachta pri vstávaní kráľa.  Kráľ mal zo spálne výhľad na Mramorový dvor. Za najväčšiu miestnosť bola považovaná Zrkadlová sieň, ktorá bola vyzdobená maliarskymi kresbami a zrkadlami. Dnes je z tejto miestnosti spravená galéria. Na hlavnom nádvorí so sochami sa konali rôzne divadelné predstavenie, ktoré boli predvádzané pred kráľom.

Záhrada, ktorá sa nachádza za zámkou je spätá s ním a s jeho históriou. Táto záhrada je lemovaná stromami, ozdobená rôznymi druhmi kvetov, rozprestiera sa na území veľkom 800 hektárov. Súčasťou parku sú fontány, jazierka, mini záhradky. Zámok sa považuje za vyzdobený až prezdobený. Okolo zámku ale aj v zámockom parku je  veľmi veľa sôch.

V areáli parku sa dá zapožičať elektrické autíčko, bicykel, dá sa previezť na koči alebo povoziť sa vo vláčiku, ktorý chodí po záhradách.

Čítané: 764 x