Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Slováci najviac triedia plast

Datum: 09.11.2015

V súčasnej dobe je kladený dôraz predovšetkým na ekológiu a ochranu životného prostredia. Veľmi diskutovanou témou v spojení s problematikou ochrany životného prostredia je triedenie odpadov. Prieskum na Slovensku ukázal, že Slováci triedia najviac plast. Súčasne z prieskumu vyplýva, že až 41 % respondentov netuší, že by sa mal triediť nápojový kartón zvlášť. V nasledujúcich riadkoch sa na triedenie nápojových kartónov pozrieme podrobnejšie.

Viac ako 53 % z opýtaných triedi predovšetkým plast, hneď za nimi nasledovalo triedenie papiera, skla a kovu. Nápojové kartóny triedi iba 18,5 % respondentov. Avšak, toto percento by mohlo byť vyššie, ak by sa možnosť triedenia nápojových kartónov dostala do povedomia širšej verejnosti. Vo väčšine obcí chýba zvlášť kontajner na nápojové kartóny, a preto pre veľa ľudí rešpektujúcich ekológiu nášho štátu nastáva dilema, či nápojový kartón vhodiť do kontajnera na plasty, papier či do klasického koša.

Nápojové kartóny by nemali putovať na skládky, pretože sa jedná o materiál, ktorý je možné znovu použiť. Nápojový kartón sa skladá až zo 70 % papiera. Ďalej nápojový kartón obsahuje polyetylén a hliník.

 

 

Zaujímavosti o nápojových kartónoch

  • Denne sa na Slovensku predá 1,5 milióna nápojových kartónov.
  • Ročne sa na trh uvedie 9 tisíc ton nápojových kartónov.
  • Na Slovensku sa recykluje 48 % nápojových kartónov.
  • Dva nápojové kartóny litrového objemu sú vhodné na výrobu metra štvorcového kuchynských utierok.

 

 

Kontajner na triedenie nápojových kartónov

Modré nádoby sú určené pre papier, červené kontajnery slúžia k triedenie kovu, žlté nádoby zbierajú PET fľašky a ďalší plastový materiál a zelené nádoby sú vhodné pre nevratné obaly skla od nápojov. A teraz by túto štvoricu kontajnerov mal doplniť ďalší kontajner, ktorý by bol určený práve na nápojové kartóny.

Tejto problematike sa venuje webová stránka www.napojovy-karton.sk, ktorá vám poskytne bližšie informácie týkajúce sa triedenia odpadu a recyklácie nápojových kartónov.

 


© monticellllo/ Dollar Photo Club

Čítané: 4119 x