Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Všetko, čo potrebujete vedieť o ochranných známkach

Datum: 15.04.2016

Pod ochrannou známkou možno rozumieť slovné, obrazové alebo priestorové označenie predmetu, na ktoré má právo výhradne len registrátor ochrannej známky a tretia strana nemôže predmet ochrannej známky používať bez súhlasu registrátora. 

Ochranná známka predstavuje určitú formu zabezpečenia daného predmetu pred nežiadúcim použitím napríklad zo strany konkurencia, ktorá potrebuje očierniť Vaše meno, podnikanie, služby a podobne. Ochrannú známku je potrebné zapísať do registra ochranných známok, pričom platí, že je nemožné registrovať známku, ktorá je podobná už predtým registrovanej známke napríklad svojim veľmi podobným tvarom, slovami či inými charakteristikami.

 

Kto potrebuje ochrannú známku?

 

V zásade každý, kto podniká, by mal uvažovať nad ochrannou známkou. Už len taká “maličkosť” pre mnohých, ako je napríklad logo či slogan, podľa ktorého Vás spoznávajú ľudia, je vhodný predmet do ochrannej známky. Pokojne by to však mohol byť aj predmet, ktorý vyrábate a ktorý je jedinečný, určite by ste si ho mali nechať ochrániť, aby Vám ho niekto neskopíroval. Ak patríte medzi podnikateľov, pojem ochranná známka by Vám nemal uniknúť.

 

Hlavnou funkciou ochrannej známky je identifikácia výrobku (tovaru alebo služby) či predmetu a odlíšenie ho od iných podobných či zhodných výrobkov, služieb a predmetov konkurencie. Je vysoko pravdepodobné, že ak poskytujete kvalitné služby, výrobky alebo celkovo si budejete dobré meno, klienti alebo zákazníci sa k Vám budú vracať a využívať Vaše služby znovu. Aj preto je nutné svoje podnikanie chrániť a snažiť sa o to, aby ste boli jasne identifikovateľní a originálni. K tomu rozhodne dopomôže aj spomínaná registrácia ochrannej známky do registra, v ktorom sa aktuálne nachádzajú desaťtisíce známok.

Zlý imidž a reputácia sa len veľmi ťažko napravuje. Ak už si raz vybudujete pozitívne vnímanie Vašej spoločnosti, rozhodne si nechajte svoju činnosť a jednotlivé predmety ochrániť - vyplatí sa to.

 

FOTO: © Sergey Nivens / Dollar Photo Club


Čítané: 3604 x