Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Aby sa púšťanie lampiónov šťastia nestalo katastrofou

Datum: 26.09.2016

Nielen zábavná pyrotechnika ako rakety či petardy si vyžaduje dodržiavanie bezpečnostných zásad pri ich používaní. Rizikové sú totiž aj jednoduchšie produkty z tejto kategórie, a to napríklad dnes veľmi obľúbené lampióny šťastia. Ich púšťanie sa stalo neodmysliteľnou súčasťou mnohých narodeninových osláv, svadieb či verejných akcií. Viete však, ako ich správne používať tak, aby nespôsobili katastrofu?

Pomaly sa blíži obdobie konca roka, a preto sme sa rozhodli priblížiť vám správny spôsob púšťania lampiónov šťastia, ktoré sa spoločne s ostatnou zábavnou pyrotechnikou – petardy, ohňostroje, dymovnice či rakety, často využívajú aj na silvestrovských oslavách.

Dodržujte návod a odporúčania uvedené na obale

Najdôležitejšie zo všetkého je kúpiť si lampión u renomovaného predajcu a detailne si preštudovať návod, ktorý musí byť uvedený na obale. Ten obsahuje nielen postup zloženia lampiónu, ale aj jeho zapaľovania a púšťania. Lampióny sa skladajú veľmi jednoducho – stačí len rozbaliť konštrukciu, do ktorej na určené miesto drôtikom pripevniť horák tvorený parafínom. Ak je takto pripravený, môžete ho začať zapaľovať. Túto činnosť však vykonávajte vždy minimálne dvaja. Jedna osoba musí držať vystretý lampión približne 0,5 až 1 m vo vzduchu za jeho vrchnú časť a napínať ho a druhá zapaľovať. Až po úplné nafúknutie lampiónu sa musí pridržiavať, aby sa sám nevznietil. Ak sa už nafúkne, jemne ho pustite, čím zistíte, či dokáže letieť sám. Ak áno, môžete ho nechať voľne sa vznášať.

Len v dostatočnej vzdialeností od obydlí, lesov a letísk

Lampióny šťastia sú však otvoreným zdrojom ohňa, ktorý dokáže spôsobiť požiar. A to nielen v okolí jeho zapaľovania, tak aj všade tam, kde pristane, ak dôjde k jeho roztrhnutiu či kde ho zaveje vietor a na danom mieste sa zachytí. Preto sa lampióny môžu púšťať len vo vzdialenosti minimálne 100 m od zastavených plôch a lesov a v podmienkach, kedy nefúka vietor silnejší ako 5 m/s. Lampióny tiež predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre lietadlá, a preto je zákaz ich púšťania vo vzdialenosti menšej než 25 km od letísk.

Čítané: 3365 x