Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Používate správny kancelársky papier?

Datum: 03.04.2017

Možno si pokladáte otázku, ako by mohol byť nejaký kancelársky papier nesprávny? Divili by ste sa. Nie každý je vhodný na farebnú tlač a nie každý na obojstrannú. 

Pritom správne zvolený papier vám vie nielen ušetriť náklady a ovplyvniť kvalitu tlače, ale vie aj výrazne predĺžiť životnosť tlačiarne.
Prevedieme vás svetom kancelárskeho papiera. Na jeho konci sa budete orientovať tak, že už nikdy bezhlavo nekúpite prvý papier, na ktorý narazíte.

Vlastnosti papiera

Vedeli ste že aj u papiera môžeme skúmať jeho rôzne vlastnosti? Nimi sú:

  • Gramáž
  • Belosť
  • Opacita

Čo vlastnosti znamenajú?

 Gramáž papiera pochopiteľne vyjadruje jeho hmotnosť. Bežná hmotnosť kancelárskeho papiera sa pohybuje okolo 80g /m2. Áno hmotnosť sa neváži na jeden hárok papiera, ale na plochu o veľkosti jedného metra štvorcového. 

Na bežnú tlač textu postačí papier o hmotnosti 80g/m2. Ak však tlačíte farebne, obstarajte si ťažší papier. V prípade, kedy tlačíte aj obrázky, mal by správne zvolený papier vážiť okolo 120g/m2.

Ani v prípade belosti si určite nelámete hlavu nad tým, čo vlastnosť znázorňuje. Áno naozaj ide o to, ako veľmi je papier biely. Niekedy je táto vlastnosť označovaná tiež ako jas. Čím vyšší jas, tým je tlač kontrastnejšia a vďaka tomu bude vyzerať krajšie. Aj tu platí, že ak tlačíte len text, nemusíte si lámať hlavu nad tým, aby bol papier s čo najvyššou belosťou. Naopak, ak tlačíte farebne alebo s obrázkami, preferujte papier s vysokou belosťou. Výsledok bude výborný.

Opacita je ďalšia vlastnosť papiera. Nejde ale o nič iného, ako o priehľadnosť papiera. Ak nastavíte papiere o rôznej opacite oproti svetlu, zistíte, že existujú také, ktoré prepúšťajú menej svetla. Menej priepustné papiere sú preto vhodné pre obojstrannú tlač, pretože vďaka nim nedochádza k prenikaniu obsahu na druhú stranu.

Čiernobiela či farebná tlač?

Z toho, čo sme si povedali teda vyplýva, že ak tlačíte čiernobiele, stačí vám papier o menšej gramáži a s menším jasom, belosťou. Ak tlačíte naopak farebné dokumenty, spoľahnite sa na papier s väčšou hmotnosťou a aj belosťou. V oboch prípadoch platí, že ak tlačíte jednostranne, môže byť opacita, priehľadnosť, papiera vyššia. Pokiaľ tlačíte obojstranne, dajte si na túto vlastnosť pozor a kupujte papier, ktorý má nízku priehľadnosť. Ak si nechcete lámať hlavu nad vlastnosťami papiera, predajcovia pre vás majú riešenie – kancelársky papier, ktorý má označenie papier pre čiernobielu alebo papier pre farebnú tlač. Pre tých, ktorý si nechcú lámať hlavu nad tým, či majú v tlačiarni papier na čiernobielu alebo farebnú tlač, je tu univerzálny kancelársky papier, ktorý sa hodí na obe použitia.

Najlacnejší je papier na čiernobielu tlač, cenovo začína od dvoch euro za balík s 500 kusmi. Cena univerzálneho a papiera na farebnú tlač začína na troch a pól euro, ale môže sa veľmi líšiť od výrobca.
Ak vám záleží na životnom prostredí a dokumenty tlačíte len pre svoje účely, poobzerajte sa po recyklovanom papieri.

Čítané: 6791 x