Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ako vybrať tavnú pištoľ

Datum: 29.06.2017

Či už tavnú pištoľ potrebujete pri práci vo výrobe, alebo ju potrebujete pri výrobe dekorácii, či len tak pri tvorení alebo kutilstve, zaručene sa bude hodiť vyznať sa v pár pojmoch, na ktoré pri jej nákupe narazíte. Ak sa pri výbere tavnej pištole nemôžete zorientovať, poradíme vám, ako na to.

Základné rozdelenie tavných pištolí

Možno ste pri svojej práci narazili zatiaľ len na tavné pištole na lepidlové tyčinky. Áno, tento druh tavných pištolí je azda ten najrozšírenejší. Nie je však jediný. Vybrať si môžete medzi:

-          Tavnou pištoľou na lepidlové tyčinky a

-          Tavnou pištoľou na kartuše

Aký je medzi nimi rozdiel?

U kartušových PUR (polyuretánových) lepidiel môžete očakávať mimoriadne silné spojenie. Ak teda potrebujete tavnú pištoľ vo výrobe, kde naozaj veľmi záleží na tom, aby spoj bezpodmienečne držal, je pre vás vhodnejší kartušový variant. Čo sa týka dekorácii, mala by vám hravo stačiť pištoľ na lepidlové tyčinky. Ale tak, ako u všetkého ostatného, aj tu platí, že najdôležitejšia je vaša osobná preferencia.

 

 

 

 

 

Tavné pištole a príkon

Určite ste si všimli, že sa v prípade tavných pištolí udáva príkon. Ak si nie ste istí, čo pre vás prakticky veľkosť príkonu znamená, radi vám to vysvetlíme. Táto veličina vypovedá o tom, za ako dlho sa prístroj nahreje a je tým pádom pripravený k použití. Čím vyšší príkon, tým je čas nahratia kratší.
Obecne sa môžete držať zhruba týchto hodnôt:

-          Príkon okolo 200 W = prístroj sa zahreje za cca 7 minút

-          Príkon okolo 500 W = prístroj sa zahreje za cca 3 – 5 minút

Ako vidíte, rozdiel medzi časmi nahratia nie sú nijak zvlášť markantné. Avšak rozdiel v cene môže byť značný, preto si sami zvážte, či sa vám kvôli pár minútam oplatí priplatiť si za pištoľ s väčším príkonom.

Lepiaci výkon – čo to znamená?

Možno ste sa stretli aj s výrazom lepiaci výkon. Nejde o nič iného ako o to, koľko gramov lepidla maximálne pretečie pištoľou za jednu minútu. Tento parameter je dôležitý vtedy, keď potrebujete lepiť viac vecí za sebou v rýchlom slede. Ide teda vlastne o situácie, kedy lepíte jednu vec za druhou skoro ako na bežiacom páse. Tento údaj je teda potrebné sledovať najme v prípade, kedy používate pištoľ v profesionálnej výrobe.

Na čo si dať pozor?

Pokiaľ máte tavnú pištoľ na lepiace tyčinky, dajte si pozor na veľkosť tyčiniek. Tie sa predávajú s rôznym priemerom, rovnako ako aj priemer zásobníku na tyčinky je na tavných pištoliach rôzny. Takže by sa vám mohlo stať, že sa vám tyčinka do pištole nevojde.

Ak pracujete vo vlhkom prostredí, hľadajte informáciu o tom, či je tavná pištoľ určená aj do takýchto podmienok.

Tavná pištoľ je skvelý pomocník nie len do výroby, ale aj do dielni či do domácnosti. Či už lepíte papier, drevo, kamene, plast, sklo alebo napr. kožu, oceníte praktické využitie tohto šikovného pomocníka. 

Čítané: 4174 x