Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Chcem založiť autoservis

Datum: 19.03.2020

Veľa automechanikov túži po tom, že si raz založí vlastný autoservis. Nie každý však má odvahu pustiť sa do neistoty vlastného biznisu. Ak ste však odhodlaní riskovať a pre svoj cieľ ste schopní urobiť maximum, môže vám to priniesť úspech a konečne sa stanete sám sebe pánom. 

Vlastným podnikaním zároveň na seba beriete plnú zodpovednosť za celý chod vášho autoservisu. My vám ponúkneme pár základných rád, ako začať.

Ako založiť autoservis

V prvom rade záleží na tom, či si chcete založiť autorizovaný alebo neautorizovaný autoservis. Otvorenie autorizovanej autodielne je náročnejšie v tom, že musí spĺňať medzinárodné normy, musí disponovať všetkými náhradnými dielmi a môžete vykonávať garančné prehliadky. Keď sa rozhodnete pre neautorizovaný servis, nemusíte mať všetky náhradné diely, ale nemôžete vykonávať garančné prehliadky.

Ak ste už rozhodnutí, ktorý typ autoservisu si chcete otvoriť, potrebujete mať vybavený živnostenský list. Túto formu podnikania upravuje zákon č.455/1991 Z.z. o živnostenskom podnikaní. Aký druh živnosti si vyberiete, je na vás. Ak chcete podnikať vo viacerých sférach, môžete si otvoriť živnosť voľnú, pokiaľ sa chcete venovať len autoservisu, je potrebné si vybaviť remeselný druh živnosti.

Predtým však potrebujete mať miesto sídla a vymyslené obchodné meno podniku. Zadáva sa väčšinou adresa trvalého bydliska, prípadne iná adresa, ale nie miesto, kde budete reálne viesť prevádzku. Dbajte na to, aby bol názov reprezentatívny, lebo práve názov je vaša vizitka.

Žiadosť pre založenie živnosti podávate na živnostenskom úrade, a to dvoma spôsobmi: osobne alebo elektronicky.

Dodržiavanie BOZP

V zariadeniach ako je autoservis, je bezpečnosť práce a ochrana zdravia (BOZP) viac ako dôležitá. Avšak nie každý autoservis na to dbá. Ak sa nechcete dostať do problémov, zaistite svojim zamestnancom prácu v bezpečnom prostredí.

Pri otvorení autoservisu je potrebné absolvovať školenie v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. BOZP predstavuje stav pracovných podmienok eliminujúcich vplyv nebezpečných a škodlivých faktorov pracovného procesu alebo prostredia zamestnancov. Ústredným orgánom štátnej správy, ktorý má na starosti BOZP, je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Vybavenie do autodielne

Na to, aby ste mohli vykonávať hlavné úkony vo svojom autoservise, je nutné, aby ste mali základné nástroje: dielenský vozík, zdvihák, sady kľúčov, gola sadu a ďalšie nástroje, ktoré budete pre chod autodielne potrebovať.

Na udržiavanie čistoty na pracovisku a dodržiavanie BOZP využívajte prostriedky, ktoré dostatočne odstraňujú mastné a klzké nečistoty. Čistenie pracovnej plochy jednorazovými utierkami je neefektívne a drahé. Ak hľadáte alternatívu, používajte bavlnené utierky, ktoré sa dajú prať, a tak ich môžete používať opakovane.

Aby ste sa nemuseli zháňaním utierok zaoberať, existujú služby, ktoré sa postarajú o to, aby ste mali vždy k dispozícii potrebné množstvo čistých priemyselných utierok. V pravidelných dohodnutých intervaloch vám znečistené utierky vymenia za nové. Použité utierky sa vyhadzujú do zberného kontajnera, odvezú sa, vyperú a nahradia novými. Ak takúto službu využijete, môžete sa naplno venovať dôležitým veciam vo vašej prevádzke a zároveň viete, že vaši zamestnanci majú k dispozícií vždy nové utierky. Okrem priemyselných utierok si môžete objednať službu, ktorá vám zabezpečí aj prenájom pracovných odevov a obuvi do autodielne pre zamestnancov. Služba funguje na rovnakom princípe ako prenájom utierok.

Jednou z najznámejších firiem, ktorá sa zaoberá ekologickým prenájmom priemyselných utierok a pracovných odevov, je spoločnosť Lindström.

Prenájom pracovného oblečenia od tejto spoločnosti plní požadované hygienické a bezpečnostné normy pri práci v autoservise. Podľa vašich požiadaviek firma objedná oblečenie a obuv a následne sa bude o nich starať. Nemusíte dbať na skladové zásoby, pretože Lindström vám zabezpečí čistý odev vždy, keď to bude potrebné. Vaši zamestnanci budú mať stále čisté a upravené pracovné oblečenie.

EKO klub Lindström

Vďaka spolupráci so spoločnosťou sa stanete členom EKO klubu. Partneri v ňom získajú certifikát, ktorý potvrdzuje ekologickú likvidáciu zapožičaných utierok. Ich prevádzka sa tak stáva ekologickou a každý zákazník sa o tom dozvie vďaka samolepke priamo na vchodových dverách. 

Hlavné však je, že priemyselné utierky od Lindström sú všestranné. Môžete ich používať na čistenie súčiastok, stierať nečistoty z pracovnej plochy alebo čistiť povrchy áut bez toho, aby ste sa báli poškodenia laku. Sú vyrobené z bavlny, a preto majú vysokú absorpčnú schopnosť.

Obrázok: Založte si vlastnú autodielňu. Zdroj: Lindström.sk

Čítané: 6123 x