Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Zistiť problém v potrubí bez rozkopanej cesty už nie je sci-fi.

Datum: 19.11.2021

Každý deň je unikátny v tom, že Vás poteší, prekvapí alebo vytočí niekto iný. Stalo sa Vám niekedy, že ste išli domov z práce „po pamäti“ a zrazu Vás prekvapila obrovská rozkopávka vo vedľajšom sídlisku? Poviete si: „Jasné, veď musia nejak tú chybu v potrubí nájsť.“

Zistiť problém v potrubí bez rozkopanej cesty už nie je sci-fi.

No predstavte si, že by boli čarovní vodári, ktorí toto poškodenie vedia nájsť a identifikovať aj bez toho, aby rozkopali pol mesta. Zdá sa Vám to ako sci-fi? Dnes to je už realita.

Niekedy stačí málo na vyriešenie veľkého problému

Pojem trasovanie potrubia môže vyvolávať veľa otáznikov, tak si ho poďme trošku objasniť. Trasovanie potrubia je unikátny spôsob ako nájsť kanalizačné potrubie v zemi bez bagrov. Táto moderná technológia dokáže toho omnoho viac, avšak najväčším prínosom je práve to, že slúži na presnú polohu kanalizácie, ako je vedená a ako hlboko v zemi sa nachádza. Vďaka tejto unikátnej technike majú technici možnosť vyhľadávať problémy v potrubnom systéme a následne ich identifikovať. Ruka v ruke ide s trasovaním aj tzv. monitoring potrubí. Ak sa už potrubie nájde v zemi, tak pomocou kamery sa dá bez problémov „pozrieť“ dovnútra, a presne vidieť v reálnom čase ako to tam vyzerá. Je možné z tejto nahrávky vyhotoviť aj kvalitný záznam na USB alebo SD kartu.

Prečo je táto technika lepšia?

Prvou a pre bežného človeka najhlavnejšou výhodou je určite „diskrétnosť“ tohto úkonu. To znamená, že ak Vám praskne potrubie a neviete, kde presne sa táto prasklina nachádza, nemusia majstri rozkopávať celú ulicu či oblasť, ale stačí im vykopať dva otvory, kde sa kamerovanie potrubia  začne a odkiaľ vyjde. Ďalšou obrovskou výhodou tejto techniky je, že technici zistia aj prípadné rizikové úseky kanalizácie, ako môže byť napríklad zlé spádovanie, zúžený prietok odpadovej rúry či rôzne deformácie a závaly.

Koľko stojí toto trasovania a monitoring?

Kanalizačné potrubia sú ako ľudia. Každé je iné. Vzhľadom na túto skutočnosť, nie je možné stanoviť jednotnú cenu pre trasovanie potrubia, a preto je nevyhnutná obhliadka postihnutého miesta, aby si technici vedeli pozrieť poškodenie, jeho rozsah a zvoliť tú najlepšiu cestu na odstránenie tejto závady. Havarijné služby, ktoré túto činnosť ponúkajú, majú dostupné ceny pre širokú verejnosť a nielen milionárov. Takže ak budete mať akékoľvek či už podozrenie alebo spozorujete nejaký problém v oblasti odpadových potrubí vo vašom rodinnom dome, paneláku či firme, nezanedbávajte to a dajte to vedieť špecializovaným firmám na krtkovanie. Je dobré vedieť dopredu problémy, aby sa poškodenie zbytočne nerozšírilo, čo v konečnom dôsledku bude znamenať aj väčšie náklady.

Čítané: 2806 x