Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Poháre v gastronomickom zariadení

Datum: 05.08.2022

Každý druh alkoholu by sa mal podávať v inom pohári. Preto každá reštaurácia, vináreň, krčma, nočný klub a ďalšie priestory, ktoré ponúkajú ľahšie aj ťažšie alkoholické nápoje, musia mať sadu rôznych pohárov.

Poháre v gastronomickom zariadení

Operátor by mal vedieť, ktorý pohár si vybrať pre konkrétny nápoj. V luxusnej reštaurácii alebo vináreň by sa  nemalo stať žiadna chyba. Takže s akými okuliarmi stojí za to vybaviť zariadenie tak, aby sa alkohol podával v správnom pohári?

Poháre na víno

Začnime s alkoholom, ktorý sa objednáva najčastejšie okrem piva, to znamená vína. Ako by mali vyzerať poháre na víno? Závisí to od jeho farby. Bez ohľadu na to, či ide o biele, ružové alebo červené víno, mali by ste si spomenúť na jedno veľmi dôležité pravidlo - víno sa podáva len v bielom, priehľadnom pohári. Vďaka tomu je možné vidieť jeho farbu, odtieň a stupeň jasnosti. Poháre na biele víno by mali mať štíhlu, úzku šálku, ktorá by nemala byť príliš masívna. Jemná vôňa bieleho vína potom trvá dlhšie a uvoľňuje sa pomalšie. Poháre na červené víno sa mierne líšia tvarom. Majú tendenciu byť o niečo vyššie a majú veľkú šálku, trochu pripomínajúcu tulipánový kvet, ktorý podporuje prevzdušnenie. Pri výbere pohára na červené víno sa môžete riadiť aj osvedčeným princípom, ktorý hovorí,  že čím je víno staršie, tým objemnejší by mal byť pohár. Ružové víno, podobne ako červené víno, sa môže vyznačovať  ľahšou alebo silnejšou kyticou aromatických látok. Lyžicové víno je najvhodnejšie na poháre s o niečo menším objemom ako v bielych pohároch na víno s mierne rozširujúcim sa pohárom na vrchole. O niečo ťažšie ružové vína sa môžu podávať v pohároch pripomínajúcich červené poháre na víno - v šálke, ktorá sa zužuje  smerom k vrcholu v tvare tulipánu. V každom z troch prípadov by stonka skla mala byť dlhá, aby ste ju mohli pohodlne uchopiť.

Stojí za to pripomenúť, že pred ochutnávkou by sa víno malo jemne premiešať otočením pohára, takže pohár by nikdy nemal byť plný až po okraj. Optimálne množstvo vína, bez ohľadu na typ, je približne 1/3 kapacity.

Poháre na koňak a whisky

Aký by mal byť pohár pre koňak? Pohár tohto typu je veľmi charakteristický. Má bacuľatý, stúpajúci pohár a krátky, zvyčajne dosť masívny stopér, ktorý núti  sklo v ruke správne usporiadať. Koňak sa potom jemne zahrieva, čo spôsobuje, že uvoľňuje väčšiu arómu. Poháre na koňak môže byť tiež použité na brandy.

Whisky sa pije bez ľadu alebo s ľadom (v americkej verzii). Pohár na whisky sa môže podobať poháru pre koňak alebo brandy, s tým rozdielom, že jeho šálka je menej bacuľatá a mierne vyššia a stonka je o niečo dlhšia. Pohár tohto typu sa najčastejšie používa len na ochutnávku. Najobľúbenejšie poháre whisky je nízky a široký pohár s hrubým dnom starého typu.

Poháre na grappu a scherry

Poháre na grappu majú charakteristický, ľahko rozpoznateľný tvar pripomínajúci tulipán. Spodná časť nie veľmi veľkej šálky je bacuľatá a jej horná časť je veľmi zúžená. Na držanie skla sa používa dlhá štíhla stonka s nie veľmi masívnou základňou. Tento tvar vám umožňuje ľahko vetrať a odstrániť všetky komplexné arómy grappy.

Poháre na scherry sa používajú aj na pitie likérov. Čím sa vyznačuje pohár na scherry? Zvyčajne je dosť štíhly a jeho šálka sedí na dlhom stonke, ktorý slúži ako rukoväť. Jeho kapacita spravidla nie je príliš veľká a zaplní až polovicu. Niekedy sa sherry podáva v malej nádobe typu Copita s pomerne veľkou šálkou, mierne sa zužuje smerom k vrcholu.

Koktejlové poháre

Poháre na koktejly a drinky sa dodávajú v rôznych tvaroch a kapacitách. Každý z nich je venovaný rôznym kompozíciám. Najvýraznejším a ľahko rozpoznateľným koktailové sklo je pohár, v ktorom sa martini podávajú.  Poháre na Martini sa vyznačujú dlhým, štíhlym kmeňom a širokým, kužeľovitým alebo polkruhovým pohárom. e široký pohár podporuje presieškovanie a uvoľňovanie všetkých aróm.  Ďalším veľmi populárnym koktailom je Margarita.  Poháre na Margaritu mierne pripomínajú obrátené sombrero s dlhým, nie veľmi masívnym stonkou. Veľkú popularitu si stále užíva Mojito, ktorý je vyrobený z bieleho rumu s prídavkom sýtenej vody, drveného ľadu, cukru, vápna a mäty. Najčastejšie sa podávajú vo vysokom pohári s rovnými stenami a masívnym dnom. Piña Colada sa skladá z bieleho rumu, kokosového mlieka a ananásovej šťavy. Zvyčajne sa podáva v typických koktailových pohároch s krátkou stopkou a vysokými stenami.

Čítané: 2311 x