Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Historia Turca

Datum: 20.12.2011

 

Pred 1 . májom roku 1941 tu vytlačili a rozšírili osem druhov letákov , v ktorých komunistická strana zaujala stanovisko k zahraničnopolitickej i vnútornej situácii . Otvorenou , hlboko pravdivou analýzou si získavala komunistická strana nových stúpencov . ROZVOJ PARTIZÁNSKEHO HNUTIA Už v roku 1943 dozreli v Turci podmienky na vytváranie prvých partizánskych skupín .

 

 

Cez zimu a na jar 1944 začali ilegálni pracovníci prepravovať do Turca sovietskych utečencov z nemeckých koncentračných táborov . Keď sa ich počet rozrástol , založili v dolinách Malej a Veľkej Fatry , ako aj Martinských hôľ prvé partizánske tábory . Lipovec , Trebostovo , Nolčovo , Sklabinský Podzámok , Valca , Vrútky . . . Zásluhou komunistov podarilo sa organizovať túto prácu za podpory tvoriacich sa ilegálnych revolučných národných výborov v Martine , Sučanoch , Vrútkach , Dolnej Štubni , Príbovciach , Blatnici , Sklabini , Bystričke , Valci . Rozvoj a pomoc partizánskemu hnutiu v lete roku 1944 sa stali v turčianskej záhradke všeobecnou verejnou tajnosťou .

Prispela k tomu významná spoločná porada členov ilegálnej Slovenskej národnej rady 20 . júla 1944 spolu s Vojenskou radou v Čremošnom , kde sa jednoznačne hovorilo o Slovenskom národnom povstaní a zapojení partizánskych oddielov do tohto boja . SKLABIŇA BOJUJÚCA Oživme si spomienky z partizánskej obce Sklabina . V dolnej časti Martinského okresu , pod plešivým vrchom Lučencom , v neveľkej kotline , ktorou sa prediera potok Cedron , leží akoby ukrytá v závetrí Sklabina , známa už za feudalizmu , keď dočasné sídlo Turčianskej stolice bolo na Sklabinskom zámku . Reality Martin - inzercia.  Obec mala v roku 1944 presne 117 domov , v ktorých žilo vyše 600 zväčša drobných roľníkov . Napriek tomu , že Sklabinčania žili oddávna pokojne , rok 1944 citeľne narušil tento pokoj . Žili už piaty rok „ pod ochranou Veľkonemeckej ríše “ a tretí rok „ vo vojnovom stave “ so Sovietskym zväzom . Na východnom a talianskom fronte už mali svojich nezvestných . A vojaci , ktorí sa vracali na dovolenky , donášali rozličné letáky , rozchýrili , ako fašisti zaobchádzajú so zajatcami , ako týrajú chytených partizánov , ako trápia civilné obyvateľstvo , ako ho moria hladom , ako zrovnávajú dediny a mestá so zemou . . . Ako mohli občania s takýmito zverstvami súhlasiť ? Reptali na ľudácky a fašistický režim . Najprv len po kútoch , neskôr pri pive , postupne verejne . Reality Martin Štefana Pauloviča predvolali na žandársku stanicu v Martine , kde ho , našťastie , iba na výstrahu pokarhali , že na vládu a „ spojencov “ neslobodno nadávať ! V obci začali počúvať moskovský rozhlas , jeho teplé slová dvojnásobne hriali . Silne zapôsobila najmä výzva Klementa Gottwalda , aby sa doma pripravovali jánošíkovské partizánske družiny a aby pomohli Červenej armáde vyhnať fašistické vojská . Sklabinčania sa chopili prvej príležitosti .

 

Čítané: 1036 x