Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Dovolenka Grécko

Datum: 18.11.2013

Hlavné mesto Grécka sú Atény. 
Geografická poloha je taká že južná časť Balkánskeho polostrova, hlavnú časť územia tvoria dva polostrovy: Attika a Korintským prielivom oddelený Peloponéz.

Grécko
Helénska republika

Ohľadom zdravotníctva , je na vysokej úrovni, nachádza sa tam dosť nemocníc aj súkromných . Atény sú známe svojím blším trhom. Kúpite tu čokoľvek, od  ďalekohľadu po hudobný nástroj bouzoki. Nájdete tu parochne, ale aj zváračske nástroje. Zistíte, že Grécko je európskym lídrom vo výrobe a predaji náboženského gýča. Na svete je málo krajín, kde je tak husto vedľa seba toľko unikátnych historických pamiatok. V krajine je vyše 240 múzeí so vzácnymi exponátmi z gréckej histórie, múzeami sú aj samotné grécke mestá. V Aténách kroky každého turistu vedú na Akropolu. V klasickom období to bolo centrum mesta, pevnosť, palác, hlavná svätyňa, neskôr zbrojnica, pokladnica. Vstupným priestorom sú Propylaje (predbránie), ústredným chrámom Parthenón, zasvätený bohyni Aténe. Vedľa neho je architektonicky najzložitejší chrám Erechteion. Z Akropole sú Atény ako na dlani: vidno centrum starovekého mesta, Dionýzov amfiteáter, chrám Dia Olympského – Olympeion, staroveké trhovisko Agora a množstvo múzeí.
V horách západne od Atén je staré kultové miesto Delfy, najvýznamnejšia antická veštiareň a stred sveta starých Grékov.
Kúsok od Atén je polostrov Peloponéz. Nájdete tu ruiny starých miest ako Korint, Epidaurus a sídlo kráľa Agamemnóna – Mykény. Na západnom pobreží polostrova je Sparta, v staroveku najväčší rival Atén, pri jej výstavbe sa používalo najmä drevo a zachovalo sa tu iba málo pamiatok.
V severozápadnej časti krajiny je komplex bizarných skalných útvarov, kde začali mnísi a pustovníci zakladať ťažko prístupné kláštory – Meteora. Bolo ich tu okolo 30. Prístupný je hlavný chrám Megalo Meteoro s bohatými freskami, expozíciou ikôn a vzácnych kníh, modlitebňami a celami mníchov.
Olympii starí Gréci súťažili na počesť Dia. Popri Akropole je Olympia najzachovalejšou a najkrajšou antickou pamiatkou. Sú tam nádherné chrámy, dielňa sochára Feidia, stĺpová sieň ozvien a štadión.
Solún je hlavným mestom provincie Macedonia, odkiaľ prišli na Veľkú Moravu vierozvestovia Konštantín a Metod. Turisti tam obdivujú Bielu vežu, ktorá bola kedysi väzením, Aju Sofiu, byzantskú kupolovú stavbu v tvare kríža, Galeriov víťazný oblúk na oslavu víťazstva nad Peržanmi a päťloďovú starokresťanskú baziliku. Solún je aj východiskom putovania na bájny Olymp, sídlo starogréckych bohov.
Knossos – palác, kedysi hlavné mesto, dnes najväčšia turistická atrakcia ostrova Kréta.
Rhodos - okrem úžasných pláží, sa oplatí vidieť aj hlavné mesto Rhodos a akropolu v meste Lindos.
Santorini – najkrajší z gréckych ostrovov, podľa niektorých pozostatok bájnej Atlantídy.

Čítané: 661 x