Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Grécke ostrovy, Zakyntos

Datum: 18.11.2013

Zakyntos
Ostrov Zákynthos je súčasťou reťaze Iónskych ostrovov (Iónioi Nísoi), ktoré ležia pri západnom pobreží Grécka v Iónskom mori, nazývaných aj Heptanisia – Sedem ostrovov, aj keď spolu s menšími je ich okolo 40. Ostrovy sú pozostatkom zatopeného horského chrbta, tvoria ich mezozoické a treťohorné vápence, dosahujúce vrchom Ainos na Kefallónii výšku 1628 m. 

Administratívne je Zákynthos samostatným správnym okresom (nómos) spomedzi celkového počtu 52 takýchto jednotiek Gréckej republiky.
Významným chráneným územím ostrova je Zákynthos National Marine Park (www.nmp-zak.org) – morský park vyhlásený v r. 1999 v južných partiách ostrova Zákynthos. Predmetom ochrany je pôvodné prírodné prostredie a zachovaná ekologická rovnováha morskej a pobrežnej oblasti zálivu Lagana a ostrovov Strofády. Výnimočným javom parku je hniezdisko morskej korytnačky karety veľkohlavej (Caretta caretta) na pláži letoviska Kalamáki, kam počas letných nocí chodí okolo 1300 až 150 kg ťažkých samičiek klásť do piesku kožovité vajcia veľkosti tenisovej loptičky. Zákynthos je veľmi úrodný ostrov – najmä na centrálnej rovine sa pestuje vinič, obilie, olivy a citrusové plody, tiež mandle, orechy, pistácie, figy, gaštany a bavlna. Vyrába sa kvalitné biele víno, olivový olej a sušia sa hrozienka (korintky). Zákynthos je nádherný ostrov, na ktorom sa deštruktívne podpísali nielen ničivé zemetrasenia, ale aj vplyv závratne sa rozvíjajúceho turistického ruchu. Napriek tomu si stále zachováva svoju krásu. Ostrov návštevníkom ponúka osobité zvyky, kultúru i kuchyňu. Je vrchovitou porciou vplyvu bohatých Benátok, ale so štipkou konzervatívnej Británie. Okúzlia vidiecke kláštory, zvonice v štýle benátskej Kampanily, nedotknuté horské dedinky, pláže so zlatistým či bielym pieskom a absurdne modrá farba mora. Tradíciu dotvárajú storočné háje olivovníkov a vinice s výborným vínom. 

Čítané: 610 x