Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Grécke ostrovy, Kréta

Datum: 18.11.2013

Kréta
Kréta ako súčasť Grécka (Helénskej republiky) je najväčším gréckym a piatym najväčším stredomorským ostrovom. Leží vo východnej časti Stredozemného mora, asi 100 km juhovýchodne od polostrova Peloponéz. Na severe ostrov obmýva Krétske, na juhu Líbyjské more.

Kréta je časťou podmorského chrbta, ktorý sa ťahá od Peloponézu cez ostrovy Karpathos a Rodos k brehom Malej Ázie. Vnútro ostrova vypĺňajú štyri vápencové masívy, v ktorých sú výrazne rozvinuté povrchové i podzemné krasové javy. V súvislosti s rozvojom cestovného ruchu v celom Stredomorí nadobudla aj na Kréte zvýšená návštevnosť osobitný význam. Okrem prírodných zvláštností, reprezentovaných najmä zaujímavou stredomorskou ostrovnou krajinou, príjemnou klímou, teplou morskou vodou a množstvom jaskýň, lákajú turistov aj mnohé historické pamiatky striedajúcich sa rôznych kultúr. 
Úzke cesty vnútrozemia, vlniace sa do kopcov, lemované radmi olivovníkov, prechádzajú do údolí s úrodnými plantážami a citrusovými sadmi, aby po chvíli opäť vystúpili po strmých chrbtoch hôr, týčiacich sa nad početnými zálivmi. V originálnych horských dedinkách, kde ľudia majú svoj svet, plynie život pokojným tempom tak, ako plynul niekoľko generácií predtým. Domáci sa tu dožívajú vysokého veku a na každom kroku sa môžete presvedčiť, ako pevne sú spätí s tradíciami svojho ostrova. Nechajte sa zlákať a podniknite výpravu za pamiatkami z dôb mínojskej civilizácie – za ruinami palácov, ktoré pripomínajú život vládcov starobylej Kréty, za teplými vlnami Líbyjského mora, za exotikou palmovej pláže Vái, za veternými mlynmi Lessíthi, či za kilometrami nádherných pláží pretkaných modernými hotelovými komplexmi. Nájdete tu rušné letoviská s typickým prázdninovým šarmom a nočným životom. 
Z Kréty by nemal návštevník odísť bez toho, aby neochutnal niečo z gréckej kuchyne, napríklad miestny sviatočný chlieb. Zvláštnosťou je kyslá rybia polievka, šalát s orechmi, skvele upravované ryby a morské plody, najmä mušle či jahňacie rebierka na otvorenom ražni. Sladkosti pripomínajú turecké, nie sú však tak veľmi presladené. Jedinečný je med z oblastí divoko rastúceho tymiánu, feniklu a iných voňavých bylín. Rovnako stojí za to priniesť si domov ako suvenír fľašu ušľachtilého krétskeho vína Tsipouro páleného z hrozienok a s pôžitkom ju vypiť s priateľmi pri spomienkach na nezabudnuteľnú, tajomnú Krétu s osemtisícročnou legendárnou históriou...

Čítané: 647 x