Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Lošinj

Datum: 18.11.2013

Lošinj

Lošinj je chorvátsky ostrov, ktorý sa nachádza v severnej časti Jadranského mora v Kvarnerskom zálive juhovýchodne od pobrežia polostrova Istria. Od vedľajšieho ostrova Cres je oddelený len úzkym umelo vybudovaným Osorským prieplavom. 

Hlavným mestom je prístavMali Lošinj. Ostrov Lošinj má dĺžku 33 km a šírku asi 2 až 4 km. Severná časť je hornatá, v pohorí Osoršćica sa nachádza najvyšší vrchol hora Televrina (588 m). V južnej časti je najvyšším bodom Grgošćak s nadmorskou výškou 243 metrov. Pobrežie je väčšinou skalnaté a pomerne členité. Prevažnú časť produktu ostrova tvoria príjmy z turistiky. Mali Lošinj (tal. Lussinpiccolo) je hlavné mesto chorvátskeho ostrova Lošinj. Nachádza sa v centrálnej časti ostrova. Samosprávna oblasť mesta zahŕňa 14 osád a má 8 388 obyvateľov, z toho mesto samotné 6 296 obyvateľov (2001). Ostrov Lošinj  je oázou pokoja a ideálnym miestom pre kľudnú dovolenku. Nedotknutá príroda, krištáľovo čisté more, husté ihličnaté lesy, prírodná klíma a 2580 slnečných dní v roku je dôvodom pre prívlastok "Posledný raj na svete".
Turizmus sa na ostrove rozvíja už viac ako 115 rokov a mestá Mali Lošinj a Veli Lošinj boli v roku 1982 vyhlásené za klimatické kúpele. V meste Mali Lošinj, ktoré je najväčším mestom ostrova, si na svoje prídu aj športovci, ktorí tu objavia viaceré možnosti športovania - tenis, cyklistika, futbal, hádzaná, surfovanie, potápanie, plavba na plachetniciach a motorových člnoch. Na ostrove sa konajú slávnosti, ktoré sú pre turistov príťažlivé: v júni a v júli medzinárodná súťaž v tenise "Lošinjska rivijera", v decembri medzinárodná súťaž v podvodnom rybolove, Rybárske noci v júni a v júli, sviatok Panny Márie 15. augusta, a v júli a v auguste každý týždeň Puhačský orchester s vystúpeniami mažoretiek. A ak budete mať šťastie, zbadáte v mori aj delfíny, ktorých tu žije v prírodnej rezervácii asi 120. Každý rok 5.augusta sa tu koná slávnosť Deň delfínov, ktorej cieľom je záchrana týchto vzácnych druhov živočíchov.

Čítané: 755 x