Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

La Palma

Datum: 09.12.2013

La Palma, presnejšie Isla de la Palma, je vulkanický ostrov v podobe kaldery v Atlantickom oceáne, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov, ktoré patria Španielsku. Leží v Atlantickom oceáne blízko pobrežia Afriky. 

La Palma je s plochou 706 km² piatym najväčším ostrovom celého súostrovia. Celkový počet obyvateľov je okolo 85 000 z čoho asi 18 000 žije v hlavnom meste Santa Cruz de la Palma a asi
20 000 v meste Los Llanos de Aridane. Najvyšším bodom ostrova je  Roque de los Muchachos (2426 m n. m.), kde se nachádza hvedzáreň.
Z Roque de los Muchatos (Caldera de Taburiente) smeruje k juhu hrebeň Cumbre Nueva tvorený mnohými sopečnými kužeľmi až k Cumbre Vieja. Tento hrebeň je na niekoľkých miestach aktívny - ale v súčastnej dobe neprejavuje svoju činnosť. Posledné sopečné erupcie na tomto ostrove sa píšu do roku 1971, kedy bola aktívna Teneguia ventil, ktorá sa nachádza na južnom konci tohto hrebeňa.
La Palma má cestnú sieť dlhú približne 1200km. Všetky hlavné cesty sú asfaltové a v dobrom stave. Dopravu tu zabezpečuje aj autobusová doprava, ktorá spája všetky hlavné obce ostrova.
Na letisku je niekoľko leteckých spoločností, ktoré sem vozia turistov a to po celý rok. Pre miestnych je dôležitá taktiež lodná doprava.
Systém zásobovania vodoy do  miest a dedín ale aj pornohospodárskych podnikov je tu veľmi zaujímavý. La Palma dostáva takmer všetky svoje dávky vody cez mraky ktoré sem prichádzajú zo serveru.
Vzhľadom k umiestneniu na ostrove, nadmorskej výšky a hôr je ostrov sídlom medzinárodných observatórií. Medzi prírodné krásy patrí sopka San Antonio. 

Čítané: 718 x