Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Zvládnite prvý semester na univerzite bez ťažkostí!

Datum: 27.09.2016

Začiatky bývajú ťažké a štart na vysokej nie je výnimkou. Zdanlivo je síce najväčším strašiakom všetkých vysokoškolákov diplomová práca a štátnice, ale aj vstup na univerzitnú pôdu býva zložitý. Pre väčšinu študentov je totiž  vysoká škola obrovskou zmenou, často za štúdiom cestujú stovky kilometrov, odídu z domu a musia si zvykať na celkom nový život aj režim. Iný vyučovací proces, iný prístup profesorov, odlišné návyky ostatných spolužiakov či spolubývajúcich na internáte.

Ako si na to celé zvyknúť takmer „bezbolestne“ a na čo všetko sa je potrebné na vysokej pripraviť, aby sme neostali nepríjemne zaskočení?

 

Aj ostatní prváci sa cítia podobne ako Vy

Možno sa bojíte nového prostredia aj neznámych ľudí, nehovoriac o samotnom štúdiu, zápočtoch, skúškach a všetkých seminárnych prácach, ktoré Vás čakajú. Zastavte!

V prvom rade si uvedomte, že nových podmienok a zmeny sa nie je dobré prehnane báť, pretože aj ostatní sú na tom podobne. Minimálne všetci prváci, pre ktorých je to tiež všetko nové a nepoznané. A aj tí pred Vami, dnes oťukaní druháci, tretiaci či piataci, ktorí sa už chystajú na vypracovanie diplomovej práce, boli tiež kedysi prvákmi. Chce to teda najmä zachovať pokoj a rozvahu. Pravdaže, chvíľu potrvá, kým sa celkom zorientujete, ale nikto od Vás ani nechce, aby ste to zvládli zo dňa na deň. Možno pomôže, ak na to nebudete úplne sami a blúdiť po dlhých chodbách univerzity budete aj s ďalšími spolužiakmi. V skupine je sila, veď to poznáte.

 

Rozvrhnutie štúdia

Akonáhle sa trochu rozpozeráte, je čas myslieť na rozvrhnutie štúdia. Na väčšine vysokých škôl dnes funguje kreditný systém, čo Vám dáva pomerne voľné ruky pri výbere predmetov. Niektoré predmety si môžete preložiť na budúci rok, no pri tom buďte obzvlášť opatrní. Občas je totiž absolvovanie jedného predmetu podmienkou na zápis do ďalšieho, takže zbytočne neexperimentujte. Aby ste sa nedostali do nepríjemnej situácie, že v treťom ročníku nebudete riešiť vypracovanie záverečnej práce, ale skôr doháňanie zameškaného. Veľkú pozornosť preto venujte najmä úvodným predmetom, ktoré sú zvyčajne síce nepopulárne a skôr teoretické, ale je to základ, ktorý sa Vám pri ďalšom štúdiu aj v čase, kedy príde na rad obávaná diplomovka , rozhodne zíde.

 

Predpríprava na skúšky

Po aklimatizovaní sa na vysokoškolskej pôde, aj po úspešnom zvládnutí semestra prídu na rad zápočty a skúšky. Nemalo by Vás to teda prekvapiť. Rátajte s tým, že veľa závisí od toho,   kto vás bude skúšať a tiež o aký typ skúšky pôjde. Niekto lepšie zvláda ústnu odpoveď, z ktorej sa „vykecá“, iným idú skôr testy. S dobrou prípravou a odhodlanosťou Vás však nič nezaskočí. Pamätajte si však, že nie je dobré hneď po prvej úspešnej skúške zaspať na vavrínoch. Všetko vnímajte skôr ako predprípravu na skúšku najpodstatnejšiu – štátnice. Rovnako tak berte zodpovedne aj písanie seminárok, neraz sú dobrým východiskom pri tvorbe bakalárky či diplomovky. Aby však raz bola Vaša záverečná práca celkom tip-top, musíte ešte zvládnuť mnoho nástrah na vysokej. Najmä prvý semester. Tak veľa šťastia a nezabudnite si to, popri tom všetkom učení, aj trochu užívať.

 

Autorské právo: madhourse / 123RF Reklamní fotografie

Čítané: 4601 x