Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

RC autá a drony s kamerou – moderný návrat do detských čias?

Datum: 23.04.2018

Či ste ešte dieťa, dospievajúci alebo dospelý človek, pravdepodobne hľadáte nejaké zábavky, pomocou ktorých sa môžete odreagovať. Práve takými môžu byť RC autá a drony s kamerou, ktoré potešia kohokoľvek, nezávisle od veku!

Pamätáte si ešte na doby, keď ste boli malým dieťaťom? Veľa z nás inklinovalo práve k autíčkam, vďaka ktorým sme sa cítili veľmi dospelo. Šoférovať auto, síce len také hračkárske, ale aj to už je niečo. Tí šťastnejší z nás mali vec, po ktorej sme všetci snívali – autíčko na diaľkové ovládanie. RC technológia, teda ovládanie autíčka pomocou rádiového signálu, vtedy ešte nebola tak prístupná, častým riešením tak boli autíčka, z ktorých viedol drôt do ovládača. Ovládač bol väčšinou mimoriadne jednoduchý, obsahoval dve funkcie – pohyb dopredu a dozadu, tie vyspelejšie dokonca aj natáčanie kolies. Nebola to síce taká sranda ako RC ovládanie, keďže k autu ste boli neustále viazaní káblom, ktorý prenášal signál z ovládača, ale aj tak to bola veľká frajerina. Časom sa však začali rozširovať aj autíčka na RC ovládanie a veľmi rýchlo sa stali hitom, chcelo ich zrazu nielen každé dieťa, ale aj mnoho dospelých ľudí, ktorí si takéto vymoženosti zamladi neužili. Tí, ktorých už nebavilo zostávať na zemi, mali ďalšie možnosti – veľký boom zaznamenali aj rc lietadlá, vrtuľníky a nedávno aj drony. Pozrime sa na to, ako vyzerá svet RC áut a dronov dnes.

Benzín, elektrika, ale aj vodík!

Dnešné RC autá na diaľkové ovládanie už vedia byť oveľa pokrokovejšími strojmi, nie len hračkami pre deti. Samozrejme, stále je tu kategória RC áut, ktoré sú určené primárne deťom. Sú jednoduché, robustné, takže sa nerozbijú hneď pri prvých nehodách, ktoré v detských rukách zažijú určite často a hlavne cenovo dostupné, kvalitné RC auto pre deti zoženiete už za 50 eur. RC autá pre deti sú jednoduché na ovládanie, nemajú žiadne pokrokové funkcie, napriek tomu je s nimi stále zábava jazdiť. Potom je tu druhá kategória RC áut, ktorá je už o niečo lukratívnejšia aj pre dospelých – plnohodnotné RC autá na elektrický, benzínový alebo vodíkový pohon. RC autá s elektrickým motorom už v sebe ukrývajú techniku z reálnych áut, majú robustnú konštrukciu a precízne ovládanie, vďaka ktorému niektoré modely vedia hravo dosiahnuť aj rýchlosť 50 km/h. RC autá s benzínovým motorom zas prinášajú o niečo puristickejší zážitok zo spaľovacieho motora. Pri týchto „dospelých“ RC autách máte možnosť neustále vylepšovať a meniť jednotlivé komponenty a prispôsobiť si tak svoje RC auto presne tak, ako si ho predstavujete. Zúčastniť sa tak následne môžete aj rôznych pretekov RC modelov áut, čo je rozhodne veľká zábava!

Hor sa do vzduchu!

V dnešnej dobe toho počujeme fakt veľa o dronoch. Prečo sú tak výhodné a prečo sa napríklad také RC vrtuľníky netešia podobnej obľube? Moderné RC drony s kamerou majú jednu zásadnú výhodu – nie sú náročné na ovládanie, keďže majú rôzne asistenčné systémy, ktoré pomáhajú udržať dron stabilne vo vzduchu. Napriek ich špecifickým proporciám sa ich tak vie naučiť ovládať aj neskúsený človek. Ich ďalšou výhodou je, že dokážu uniesť nejaký ten náklad a mať vyššiu hmotnosť, čo umožňuje vyrábať RC drony s kamerou. A práve tie sú tou najzaujímavejšou možnosťou. Obraz z kamery môžete, samozrejme, nahrávať, ale aj sledovať ako tzv. First Person View, teda obraz z drona sa naživo prenáša do smartfónu alebo tabletu, ktorý máte v ruke a na základe neho viete drona ovládať a sledovať kam ide. V dnešnej dobe už existuje obrovské množstvo firiem, ktoré vyrábajú RC drony s kamerou, ktoré sa líšia cenou, od ktorej závisia schopnosti drona. Je tak len na vás, koľko ste ochotní do takejto zábavky investovať.

Kde to zoženiem?

Nájsť dnes stránku, kde zoženiete RC modely áut, lietadiel, vrtuľníkov všetkého druhu a ešte k tomu aj drony a príslušenstvo dnes nie je žiadny problém, je tu totiž web spoločnosti Pecka – Modelár. Tu nájdete všetko, čo by fanúšika RC modelov mohlo zaujímať. Vyberte si svoj RC model alebo dron aj vy a zažite zábavu, akú ste už dávno nemali!

Čítané: 3566 x